For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
You are using a browser that is no longer supported by Microsoft. Please upgrade your browser. The site may not present itself correctly if you continue browsing.
Laatste van twee lezingen door de huidige Spinoza-leerstoelhouder, Linda Martín Alcoff, hoogleraar filosofie aan de City University van New York.
Kerngegevens van evenement Spinozalezing II door Linda Martín Alcoff
Datum
8 juni 2023
Tijd
19:30 -22:30

A Decolonial Dialogic Approach as a Corrective Epistemology

Decoloniale benaderingen benadrukken de manier waarop contexten onze kennispraktijken informeren en beperken. Deze nadruk is bedoeld als tegenwicht tegen de overmoed die een transcendent beoordelingsvermogen claimt. Maar hoe gaan we na de erkenning van de context naar de volgende fase? Corrigerende benaderingen moeten uitbreiden wat het betekent om 'met' anderen te weten. Het ideaal van ontvankelijkheid voor een open, publieke sfeer moet rekening houden met koloniale geschiedenissen en meervoudige, conflicterende publieken.

Programma

19.00 open  
20.00  welkom/openingswoord 
20.15  aanvang lezing 
21.00 vragen publiek
21.30 afsluiting en uitnodiging voor een drankje en hapje 
22.30 einde

Linda Martín Alcoff
Linda Martín Alcoff

Over Linda Martín Alcoff

Linda Martín Alcoff is hoogleraar filosofie aan de City University van New York. Ze behaalde haar doctoraat aan Brown University na haar bacheloropleiding aan Florida State University en Georgia State University.

Haar boeken omvatten Rape and Resistance: Understanding the Complexities of Sexual Violation; The Future of Whiteness; Visible Identities: Race, Gender and the Self, dat de Frantz Fanon Award won, en Real Knowing: New Versions of the Coherence Theory. Ze heeft twaalf boeken en meer dan 100 artikelen gepubliceerd. Haar artikelen verschenen onder meer in de New York Times, Aeon en de NY Indypendent. Meer dan tien jaar lang heeft ze cursussen gegeven over decoloniale filosofie en epistemologie in Spanje, Australië en Zuid-Afrika. In 2012 werd ze verkozen tot voorzitter van de American Philosophical Association, en in 2021 werd ze door Academic-Influence.com genoemd als een van de tien meest invloedrijke filosofen van dit moment. Ze komt oorspronkelijk uit Panama.

Over de Spinozalezingen

Sinds 1995 benoemt de afdeling Filosofie van de UvA jaarlijks een buitenlandse filosoof op de Spinoza-leerstoel. Als onderdeel van de benoeming houdt de Spinoza-hoogleraar een aantal lezingen bedoeld voor een breed publiek dat op de hoogte wil blijven van hedendaagse ontwikkelingen in de filosofie.

Aula - Oude Lutherse kerk

Singel 411
1012 WN Amsterdam