For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
You are using a browser that is no longer supported by Microsoft. Please upgrade your browser. The site may not present itself correctly if you continue browsing.
Rens Bod, hoogleraar Digitale Geesteswetenschappen aan de UvA, ontvangt deze week twee academische onderscheidingen: de Francqui-medaille en een medaille van de Universiteit Gent. Hij krijgt de onderscheidingen toegekend als titularis van de Internationale Francqui-leerstoel, die hij van februari tot juni 2021 aan de Universiteit Gent bekleedde. De leerstoel is bedoeld voor onderzoekers van hoog niveau die zeer actief zijn in hun professionele werkveld.

Bod werd voorgedragen als kandidaat door de faculteiten Letteren en Wijsbegeerte van de universiteiten van Gent en Antwerpen. Zij zagen hem als ‘uomo universale van de 21e eeuw’ als de perfecte kandidaat, vanwege zijn ongekende vermogen om verbindingen te leggen tussen alfa en bèta, verschillende disciplines zoals wetenschapsgeschiedenis, computationele linguïstiek en muziekwetenschappen, en zijn inzet van digitale tools. De komst van Bod inspireerde tot reflecties over de toekomst en de integratie van de humanities in relatie tot technologie en maatschappij, aldus Gita Deneckere, decaan Letteren en Wijsbegeerte aan de Universiteit Gent.

Computationele en historische perspectieven

Als UvA-hoogleraar Digitale Geesteswetenschappen en Geschiedenis van de Geesteswetenschappen bestudeert Bod de geesteswetenschappen vanuit zowel computationele als historische perspectieven. In 2019 verscheen van zijn hand het succesvolle boek Een wereld vol patronen, waarin hij de geschiedenis van menselijke kennis behandelt vanuit een breed spectrum van disciplines.

Als houder van de Francqui-leerstoel nam Bod actief deel aan het wetenschappelijk programma van de betrokken vakgroepen. Ook zette hij zich in voor de vorming van jonge wetenschappers aan Belgische universiteiten die zich bezighouden met zijn vakgebieden, door het verzorgen van seminars en lezingen in de zogenoemde ‘Class of excellence’. Ter afsluiting vond deze week een eindsymposium plaats.

Prof. dr. L.W.M. (Rens) Bod

Faculty of Humanities

Departement Mediastudies