For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
You are using a browser that is no longer supported by Microsoft. Please upgrade your browser. The site may not present itself correctly if you continue browsing.
We roepen studenten, medewerkers en alumni van de UvA op om ideeën voor publieksprogrammering in de VOC-zaal in te dienen.
VOC-zaal (foto: Bob Bronshoff)
Foto: Bob Bronshoff

Dekoloniale Dialogen

In de zogenoemde VOC-zaal in het Bushuis is sinds de jaren ’90 een historische reconstructie van het VOC-verleden te zien. Al tijden groeit het ongemak onder medewerkers en studenten over de zaal en de manier waarop het koloniale verleden van Nederland op deze plek wordt ge(re)presenteerd. Daarom is de zaal sinds de zomer 2022 gesloten en na een periode van bezinning heeft het faculteitsbestuur besloten om de VOC-zaal in 2023 volledig open te stellen met een nieuw doel: het publieksprogramma voor het project Dekoloniale Dialogen@Humanities.

Van januari 2023 tot en met december 2023 buigen onderzoekers en studenten van de Faculteit der Geesteswetenschappen, samen met partnerinstellingen en geïnteresseerden, zich over de toekomst van de zogenoemde VOC-zaal en het koloniale verleden van het Bushuis. Het doel is om een veilige en inspirerende plek te creëren voor dialogen over dekolonisatie.

Voorstellen indienen

Het programmateam is op zoek naar voorstellen voor publieksprogrammering tussen maart 2023 en juni 2023.

Heb je zelf een idee voor programmering? Ben je al langer bezig met deze onderwerpen of gaat het je aan het hart? Dien een voorstel in via het aanvraagformulier. Heb je een idee, maar is het nog niet volledig concreet? Ook dat kun je indienen. Wij denken graag met je mee.  Alle inzendingen van iedereen binnen én buiten onze universiteit zijn welkom.

Centraal in de publieksprogrammering staan thema’s zoals: 

  • Dekolonisatie en diversiteit;
  • Slavernij in de Oost;
  • VOC en WIC;
  • (post-)kolonialisme;
  •  betwist cultureel erfgoed etc. 

De programmering kan, onder andere, de onderstaande vormen hebben:

  • Lezingen;
  • Performances;
  • Workshops;
  • Filmvertoningen;
  • Debatten. 

Alle programmering wordt gecureerd door het programmateam. Zodoende kan het zijn dat we inhoudelijke aanpassingen, toevoegingen of suggesties doen alvorens we voorstellen kunnen honoreren. We streven ernaar om zo veel mogelijk ideeën te programmeren; het kan daarom zijn dat we bepaalde voorstellen samenvoegen.

Deadline voor voorstellen: vrijdag 31 maart 2023

Praktische informatie

Er is ruimte voor events die één dagdeel beslaan (een ochtend, middag of avond). Let op: alle programmering is gratis en publiek toegankelijk. Het project biedt productionele en inhoudelijke ondersteuning voor, tijdens en na het event. Er is budget voor kosten zoals sprekers fees, catering, performances, inhuur, etc. NB: het budget is niet alomvattend.

Na indiening komt de projectgroep binnen een maand bij je terug. 

Vragen?