For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
You are using a browser that is no longer supported by Microsoft. Please upgrade your browser. The site may not present itself correctly if you continue browsing.

Dankzij hun prominente plaats in museale collecties en schitterende foto's in publicaties genieten de topstukken uit de Middeleeuwse kunstgeschiedenis grote bekendheid. Maar wát nu maakt dat wij een bepaald object tot een hoogtepunt uit de Middeleeuwse kunstgeschiedenis rekenen en een vergelijkbaar voorwerp niet? Wat is de achtergrond waartegen deze objecten zijn ontstaan? Wie was de opdrachtgever? Wat was de boodschap ervan en voor wie was die boodschap bedoeld?

Aan bod komen schilderkunst, miniatuurkunst, beeldhouwkunst en de kunstnijverheid. De voorwerpen zullen zowel stilistisch als iconografisch worden behandeld en in hun cultuurhistorische context worden geplaatst. Daarnaast worden door de tijd heen verbanden gelegd tussen de diverse objecten. De voorwerpen die wij zullen onderzoeken, komen zowel uit het oosten (Byzantijnse kunst) als het westen (Ierland, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Spanje).

Data, tijd(en), locatie en prijs

  • 10 september t/m 16 oktober 2024
  • dinsdag van 13.00-15.00 uur en woensdag van 13.00-15.00 uur 
  • Universiteitstheater 3.01 (dinsdag) en Oudemanhuispoort D1.09 (woensdag)
  • cursusprijs:  € 210 (€ 189 voor AUV-leden)

Aanmelden voor dit Open UvA-college is helaas niet meer mogelijk; alle vrije plaatsen zijn inmiddels bezet.

Belangrijk om te weten

  • U volgt dit Open UvA-college als toehoorder. Dit betekent dat u alleen de hoorcolleges mag volgen (geen werkcolleges), geen tentamen doet en geen studiepunten behaalt. 
  • Dit vak maakt deel uit van het reguliere onderwijsaanbod van de UvA. Er kunnen voor en tijdens de collegereeks wijzigingen in het rooster optreden; raadpleeg daarom altijd het rooster voor het college begint. 

Docent

Dr. W.A.W. (Wendelien) van Welie-Vink

Faculty of Humanities

Capaciteitsgroep Kunstgeschiedenis

Publieksprogramma Geesteswetenschappen

Dit Open UvA-college maakt deel uit van het publieksprogramma van de Faculteit der Geesteswetenschappen (FGw). Naast Open UvA-colleges omvat het publieksprogramma ook bijzondere lezingen en collegereeksen. Het publieksprogramma is bedoeld voor alumni, werknemers die bijscholing wensen en alle anderen met interesse in kunst, cultuur, filosofie, taal en literatuur, geschiedenis en religie.

Feiten & cijfers
Vorm
Open UvA-college
Studielast
0 EC, 6 weken
Voertaal
Nederlands
Start
September