For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
You are using a browser that is no longer supported by Microsoft. Please upgrade your browser. The site may not present itself correctly if you continue browsing.
NWO kent een Rubicon-subsidie toe aan twee recent aan de UvA gepromoveerde onderzoekers. Het gaat om Matthijs Oude Lohuis en Steef Smit, die beiden in 2022 promoveerden aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica. Met de subsidie kunnen Oude Lohuis en Smit onderzoek gaan doen aan een onderzoeksinstelling in het buitenland en zo internationale ervaring opdoen.

NWO ontving deze ronde aanvragen van 42 onderzoekers en honoreerde er in totaal 17. De hoogte van de financiering is afhankelijk van de gekozen bestemming en de duur van het verblijf.

De laureaten

Dr. Matthijs Oude Lohuis (Swammerdam Institute for Life Sciences): Communicatie in het brein

Verschillende hersengebieden zijn verbonden door middel van langeafstandsverbindingen tussen neuronen. Deze verbindingen veranderen niet snel; toch vereist onze cognitie snel wisselende interacties tussen hersengebieden en flexibele communicatie. In zijn onderzoek probeert Oude Lohuis te achterhalen hoe het brein dynamisch bepaalt ‘wie met wie’ praat.

Oude Lohuis vertrekt voor een periode van twee jaar naar de Champalimaud Foundation in Portugal.

Dr. Steef Smit  (Institute of Physics): Hoge-temperatuursupergeleiding in koper-oxides

In zijn onderzoek probeert Smit de fundamentele mechanismes achter hoge-temperatuursupergeleiding in koper-oxides te ontrafelen. Hiertoe ontwikkelt hij een compleet nieuwe experimentele techniek: ‘2e-ARPES’. Hiermee kunnen meerdere elektronen en hun onderlinge interacties, die verantwoordelijk zijn voor supergeleiding, tegelijk worden gemeten.

Smit vertrekt voor een periode van twee jaar naar het Quantum Matter Institute van de University of British Columbia in Canada.