Onderwijs & opvoeding

Heb je een specifieke vraag of wil je in contact komen met een wetenschapper die niet op deze pagina staat? Neem dan contact op met de afdeling Persvoorlichting. Dit kan via 020 – 525 2695 of via persvoorlichting@uva.nl.

Onderwijsproblemen & leerstoornissen

Dhr. prof. dr. (Peter) de Jong

Prof. dr. Peter de Jong is hoogleraar Orthopedagogiek, in het bijzonder Onderwijsleerproblemen. Zijn expertisegebieden zijn dyslexie, leren lezen, begrijpend lezen en leerstoornissen.

Prof. dr. P.F. (Peter) de Jong

Programme group: Developmental Disorders and Special Education

Selectie en differentatie onderwijs

Dr. Sara Geven is universitair docent Sociologie en Interdisciplinaire Sociale Wetenschap. Haar expertisegebied is (on)gelijkheid en selectie/differentiatie in het onderwijs, met name bij de overgang van de basisschool naar de middelbare school. Ze doet onder andere onderzoek naar ongelijkheid in de schooladviezen en de verwachtingen van leerkrachten. Ook is ze geïnteresseerd in hoe de sociale omgeving van leerlingen een rol speelt bij onderwijsuitkomsten en ongelijkheden daarin.

Dr. S.A.J. (Sara) Geven

Programmagroep: Institutions, Inequalities and Life courses

Onderwijsongelijkheid en integratie

Bowen Paulle

Dr. Bo Paulle doet onderzoek naar onderwijs(ongelijkheid), integratie en achterstandswijken.

Dr. B. (Bo) Paulle

Programmagroep: Cultural Sociology

Onderwijsongelijkheid & arbeidsmarktuitkomsten

H.G. van de Werfhorst

Prof. dr. Herman van de Werfhorst is hoogleraar Sociologie. Zijn expertisegebieden zijn onderwijsongelijkheid en arbeidsmarktuitkomsten.

Prof. dr. H.G. (Herman) van de Werfhorst

Programmagroep: Institutions, Inequalities and Life courses

Onderwijsvernieuwing

mw. prof. dr. Monique Volman, hoogleraar FMG

Prof. dr. Monique Volman is hoogleraar Onderwijskunde. Haar expertisegebieden zijn onderwijsvernieuwing (o.a. ICT), betekenisvol leren voor een diverse groep leerlingen en burgerschapsvorming.

Prof. dr. M.L.L. (Monique) Volman

Afdeling Pedagogiek, Onderwijskunde en Lerarenopleiding

Opvoeding, gedrag & sociaal-emotionele ontwikkeling

dhr. prof. dr. Geertjan Overbeek, medewerker FMG, hoogleraar pedagogiek

Prof. dr. Geertjan Overbeek is hoogleraar Pedagogiek. Hij doet al meer dan 15 jaar onderzoek naar hoe opvoeding van invloed is op het gedrag en de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen en adolescenten. Daarnaast betreft zijn expertise hoe relaties met leeftijdgenoten vormend zijn voor de ontwikkeling van bijvoorbeeld crimineel, maar ook pro-sociaal gedrag van jongeren.

Prof. dr. G.J. (Geertjan) Overbeek

Ontwikkeling temperament & persoonlijkheidskenmerken

Dr. Alithe van den Akker werkt als universitair docent bij de onderzoeksgroep Preventieve Jeugdzorg. Haar onderzoek richt zich op de ontwikkeling van temperament en persoonlijkheidskenmerken in de kindertijd en adolescentie. Ze onderzoekt hoe deze kenmerken zowel vormgeven worden als worden gevormd door opvoeding, en hoe kindkenmerken en opvoeding samen bijdragen aan het ontstaan ​​van problemen als angst, depressie, agressie en delinquentie.

Dr. A.L. (Alithe) van den Akker

Ontwikkeling jeugddelinquentie

Dr. Machteld Hoeve is universitair hoofddocent onderzoeksgroep Forensische Orthopedagogiek. Haar onderzoek richt zich op de ontwikkeling van jeugddelinquentie, in het bijzonder risicofactoren van jeugddelinquentie zoals familiefactoren, en psychische problemen bij justitiële jeugdigen.

Dr. M. (Machteld) Hoeve

Programme group: Forensic Child and Youth Care

Kinderopvang

Dhr. prof. dr. Fukkink

Prof. dr. Ruben Fukkink is bijzonder hoogleraar Kinderopvang en Educatieve voorzieningen voor het jonge kind. Zijn expertisegebieden zijn kinderopvang (kinderdagverblijf, dagopvang, buitenschoolse opvang), de pedagogische kwaliteit van kinderopvang en de opleiding van pedagogisch medewerkers.

Prof. dr. R.G. (Ruben) Fukkink