Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Richtlijnen, regelingen en andere handige informatie over wetenschappelijke integriteit

Bekijk een overzicht van handige documenten.

Regelingen en verslagen over wetenschappelijke integriteit

Andere informatie

 • Samenwerking met derden in onderzoek (inclusief dual use en misuse)

  De Universiteit van Amsterdam wil zorgvuldig omgaan met de keuze voor samenwerking met niet-academische partijen in binnen- en buitenland en onethisch gebruik van onderzoek(suitkomsten) van UvA-wetenschappers door derden zoveel mogelijk voorkomen. Dit laatste betreft bijvoorbeeld gebruik voor militaire of terroristische doeleinden, dual use, misuse, maar ook ander onethisch gebruik.

  Anderzijds wil de UvA voorkomen dat maatregelen daartoe de vrijheid en voortgang van de wetenschap schaden. Uitgangspunt is dat de wetenschapper en het onderzoeksinstituut zelf de eerst verantwoordelijke zijn voor de overwegingen omtrent een mogelijke nieuwe samenwerking, en dat de UvA hen zo goed mogelijk ondersteunt in het maken van die overwegingen.

  Daartoe kunnen wetenschappers terecht bij IXA voor praktische vragen rondom juridische zaken zoals export control, intellectueel eigendom, maar ook rond het modelcontract. IXA kan wetenschappers ook verder verwijzen naar projectcontrollers en andere ondersteuners.

  Daarnaast is er een Adviescommissie onderzoek met derden (voor medewerkers, achter inlog) ingericht, voor advies over ethische aspecten in de samenwerking met derden in onderzoek. Daar kunnen wetenschappers via hun onderzoeksdirecteur terecht voor advies bij het afwegen van de verschillende ethische aspecten, onderzoeksbaten en -risico’s, etc. bij het aangaan van een mogelijke nieuwe samenwerking met derden. Op dezelfde medewerkerspagina is ook het UvA-beleid voor Samenwerking met derden in onderzoek te vinden.

 • Sociale veiligheid

  De UvA staat voor een positief werk- en studieklimaat, waarin we respectvol met elkaar omgaan, niemand zich onveilig voelt en iedereen zijn/haar talenten kan ontplooien. We willen dat iedereen zich verzekerd weet van een veilige basis voor werk of studie en als het nodig is voor het voeren van lastige of kritische gesprekken.