Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Wegens zijn verdiensten voor de Nederlandse literatuur en samenleving heeft de Faculteit der Geesteswetenschappen van de UvA Arnon Grunberg tot Honorary Fellow benoemd. Grunberg zal zijn Honorary Fellowship invullen met colleges en een publiekslezing. De colleges staan in het teken van privacy en surveillance en samen met de studenten wordt een game ontwikkeld. De colleges van Grunberg worden afgewisseld met colleges over Grunberg. Deze colleges vinden plaats in het ErfgoedLab (aan het eind van de tentoonstelling), dat voor de gelegenheid omgedoopt wordt in het GrunbergLab.

Hersenonderzoek

Tegelijkertijd is het GrunbergLab de locatie van innovatief hersenonderzoek, uitgevoerd door het Nederlands Herseninstituut van de Vrije Universiteit en TNO in samenwerking met consortiumpartners Eaglescience, Noldus Information Technology en TMSi. Tijdens het schrijven van zijn laatste novelle, Het bestand, is de hersenactiviteit van Arnon Grunberg gemeten. Nu wordt in de tentoonstelling bij honderden lezers hetzelfde gemeten terwijl ze Het bestand lezen. De resultaten worden vervolgens vergeleken met de eerdere metingen bij de schrijver, met als doel het leren modelleren van emoties en creativiteit. Het bestand verschijnt als collector’s item bij Nijgh & Van Ditmar.

Tentoonstelling

Twintig jaar geleden debuteerde Arnon Grunberg met de overrompelende roman Blauwe maandagen. Sindsdien is de schrijver alomtegenwoordig in de Nederlandse letteren en media. Ook daarbuiten heeft men hem leren kennen; zijn werk is (veelal met steun van het Nederlands Letterenfonds) in maar liefst 30 talen vertaald. In 2011 gaf Grunberg zijn archief in bruikleen aan de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Uit dit ‘levende archief’ is geput voor De Arnon Grunberg Tentoonstelling – Ich will doch nur, dass ihr mich liebt. Deze tentoonstelling belicht leven, oeuvre en schrijverschap van een fenomeen – met commentaar van de auteur zelf.

Partners

De tentoonstelling is een gezamenlijke productie van de Bijzondere Collecties van de UvA, het Letterkundig Museum en het Nederlands Letterenfonds. Naast materiaal uit Grunbergs archief zijn stukken te zien uit de collectie van het Letterkundig Museum in Den Haag, de bibliotheek van het Nederlands Letterenfonds en van particuliere verzamelaars. In 2015 verhuist de tentoonstelling naar Museum TwentseWelle in Enschede.