Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Cabaretier Freek de Jonge (1944) is per 1 september 2015 benoemd tot Honorary Fellow aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de UvA. De Jonge gaat elke maand een college verzorgen op verschillende locaties en faculteiten van de UvA. Ieder college slaat een brug vanuit de geesteswetenschappen naar een voor het onderwerp relevante andere discipline, zoals economie, biologie en sport.

De Jonge is voorgedragen voor het Honorary Fellowship vanwege zijn belangrijke bijdragen aan kunst en cultuur in Nederland sinds de jaren zestig. Veel van de onderwerpen die hij in zijn werken aansnijdt, hebben directe raakvlakken met geesteswetenschappelijke kernthema’s. Amsterdam Brain and Cognition (ABC), het interdisciplinaire centrum van de UvA op het terrein van de cognitieve wetenschappen, deed de voordracht voor de benoeming samen met Kati Röttger van de afdeling Kunst- & Cultuurwetenschappen.

Het kritische denken 

‘Als iemand die het vanzelfsprekende ter discussie stelt, speelt De Jonge een belangrijke rol in het debat in Nederland en vertegenwoordigt hij het kritische denken. Door als Honorary Fellow de geesteswetenschappen te verbinden aan andere disciplines binnen de UvA, kunnen zijn colleges een inspiratie zijn voor velen’, licht prof. dr. Henkjan Honing van ABC toe. 

Honorary Fellowship 

De Faculteit der Geesteswetenschappen heeft nu drie Honorary Fellows. Naast De Jonge zijn dat Pierre Audi, artistiek leider van De Nationale Opera en oud-directeur van het Holland Festival, en schrijver en publicist Arnon Grunberg. Met het Honorary Fellowship wil de faculteit de aandacht voor de praktijk van kunst en cultuur in onderwijs en onderzoek bevorderen.