Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

FGw Onderwijsprijs 2019

'Games' van Toni Pape is bij de uitreiking van de FGw Onderwijsprijs uitgeroepen tot het beste bachelorvak. Het beste mastervak werd 'Zorgen voor het Zelf' van Justyna Wubs-Mrozewicz. Voor het eerst werd ook een Publieksprijs uitgereikt; die ging naar Shakespeare, Sexuality, and Adaptation van Kristine Johanson.

Voor het eerst konden dit jaar studenten en medewerkers zelf vakken voordragen voor de Onderwijsprijs. De jury ontving 35 voordrachten: 28 voor een bachelorvak, 7 voor een mastervak.

Genomineerde bachelorvakken

  • Games (keuzevak Mediastudies), Toni Pape
  • Living Information (Media and Information), Mark Deuze
  • Legacies of the Enlightenment (Europese studies), Matthijs Lok

Genomineerde mastervakken

  • Shakespeare, Sexuality, and Adaptation (Literary Studies), Kristine Johanson
  • Zorgen voor het Zelf (Geschiedenis), Justyna Wubs-Mrozewicz
  • Van wie is de stad? Crisis en conflict in moderne Westerse steden (Geschiedenis), Tim Verlaan

Publieksprijs

Dit jaar was er voor het eerst ook een publieksprijs. Bekijk de video's waarin de genomineerden vertellen over hun vak.

Uitreiking 25 juni

De uitreiking van de Onderwijsprijs vond plaats op dinsdag 25 juni om 16.00 uur in het Compagnietheater, Kloveniersburgwal 50. Tijdens de uitreiking presenteerden de docenten en/of studenten de genomineerde vakken. De uitreiking werd gevolgd door de eerste FGw-pubquiz.

Over de FGw Onderwijsprijs

De FGw Onderwijsprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een bachelor- en mastervak waarin inspirerende onderwijsvormen worden toegepast of die als voorbeeld kunnen dienen voor toekomstige onderwijsprojecten. 

Nominatieproces, samenstelling jury en publieksprijs

In tegenstelling tot voorgaande jaren is het nomineren niet meer exclusief voorbehouden aan de opleidingscommissies. Elke student en medewerker mag een vak (of meerdere vakken) voordragen voor de Onderwijsprijs 2019. Daarnaast zijn er nog een paar veranderingen:

  1. De jury bestaat uit minder leden. De jury van de Onderwijsprijs 2019 bestaat uit:
    Carlos Reijnen, onderwijsdirecteur Graduate School of Humanities (voorzitter)
    Frans Blom, winnaar Onderwijsprijs 2018 bachelorvak
    Mirjam Prenger, winnaar Onderwijsprijs 2018 mastervak
    Nuria Zantman, bachelorsstudent
    Iris Kok, masterstudent
  2. Uit alle inzendingen worden zes genomineerden gekozen (drie BA-vakken, drie MA-vakken) door de jury. Deze zes genomineerden maken een filmpje waarin ze hun vak promoten. Deze filmpjes worden op de website van de onderwijsprijs gezet. De jury bepaalt wie van de zes genomineerden de winnaars van de Onderwijsprijs zijn.
  3. Dit jaar is er ook een publieksprijs. Iedereen mag stemmen op de zes genomineerden via de website. Het filmpje/vak met de meeste stemmen wint de publieksprijs.

Deze wijzigingen zijn doorgevoerd, omdat het onderwijs van alle studenten en docenten is. We willen daarom ook studenten en docenten betrekken die niet in de opleidingscommissies actief zijn.

Hoe bepaalt de jury de winnaars van de Onderwijsprijs?

Uit alle voordrachten nomineert de jury (samengesteld uit docenten en studenten van de FGw) drie bachelorvakken en drie mastervakken. Tijdens de uitreiking op 25 juni presenteren de docenten van de zes genomineerde vakken hun vak aan publiek en jury. Tijdens elke presentatie geeft minimaal een student een toelichting over zijn/haar ervaring met het genomineerde vak. Vervolgens maakt de jury na kort beraad de twee winnende vakken bekend. In een rapport licht de jury haar keuze toe. De winnaars ontvangen uit handen van decaan prof. dr. Fred Weerman een cheque ter waarde van € 1000.