Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Gastonderzoekers van de FGw

De Faculteit der Geesteswetenschappen verwelkomt gastonderzoekers die een korte periode bij een van onze afdelingen of research schools willen doorbrengen om hun (promotie)onderzoek te bevorderen.

Als gastonderzoeker kunt u gebruikmaken van de Universiteitsbibliotheek van de UvA, onze digitale bronnen en de expertise van de research schools. Gasten leveren een bijdrage aan onderwijs of onderzoek binnen de faculteit. Zij hebben geen dienstverband bij de UvA, en bekostigen hun verblijf zelf.

Uitgangspunten bij toekenning

Gasten hebben de faculteit (d.w.z. een afdeling of een research school), iets te bieden. Dat kan zijn op het gebied van onderzoek of onderwijs, of ondersteunend aan onderwijs of onderzoek. Voorbeelden hiervan zijn:

  • publicaties die bijdragen aan een onderzoeksproject of onderzoeksgroep;
  • actief participeren in een onderzoeksproject of onderzoeksgroep;
  • het leveren van een bijdrage in het onderwijs, bijvoorbeeld door gastlezingen of innovatieproject;
  • (co)begeleiding van promovendi. 

De gast heeft voldoende kennis van de Engelse taal in woord en geschrift. De gast onderschrijft de principes uit de Nederlandse Gedragscode Wetenschappelijke Integriteit (VSNU 2018).

Wat kunt u verwachten?

  • U krijgt een gastaccount waarmee u gebruik kunt maken van verschillende faciliteiten van de Universiteit van Amsterdam, zoals toegang tot de Digitale Bibliotheek; internettoegang tot het UvA-domein (tevens wifi) en u ontvangt een UvA-e-mailaccount.
  • U heeft in alle gevallen een gastheer/vrouw: een stafmedewerker van de faculteit die als gastheer/vrouw optreedt en uw belangrijkste contactpersoon is.
  • U krijgt een gastaccount vanaf een verblijf van meer dan 3 maanden; dit is in de regel voor 1 jaar. Het gastaccount kan verlengd worden tot een maximum van 3 jaar in totaal.
  • U krijgt in de regel geen beschikking over een werkplek.
  • Het is mogelijk dat de faculteit een visum voor u aanvraagt. De aanvraag voor de gaststatus dient dan minimaal 3 maanden van tevoren worden ingediend.

Procedure

Allereerst dient u te bepalen hoe uw project past in, of bijdraagt aan het programma van de afdeling of de research school. Vervolgens zoekt u een gastheer of -vrouw en stuurt  u hem of haar een e-mail en een kort voorstel voor uw gastverblijf. Samen met uw gastheer of -vrouw dient u vervolgens een aanvraag in. Hij/zij heeft het juiste formulier om de gaststatus aan te vragen.