Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
De Amsterdam Law Practice is een uniek ervaringsonderwijsprogramma voor alle juridische masterstudenten. Reflectie op eigen ervaringen en het ontwikkelen van een professionele identiteit staan in dit programma centraal. Studenten passen hun academische kennis en de geleerde vaardigheden toe door diverse rollen aan te nemen, zoals de rol van advocaat, juridisch adviseur of rechter. Dit vindt zowel in de praktijk als in nagebootste situaties plaats.
Maak kennis met ons ervaringsonderwijs
Reflectie op de eigen rol en het ontwikkelen van een professionele identiteit staan centraal bij het ervaringsonderwijs van de Amsterdam Law Practice (ALP).

Maak kennis met ons ervaringsonderwijs

Studenten krijgen bij ervaringsonderwijs tools aangereikt om te reflecteren op wat het betekent om verschillende professionele rollen te bekleden in de hedendaagse, veeleisende maatschappij. Ze leren door te doen en ontdekken welke onderdelen van het juridische werk hen het beste liggen. Voor het vernieuwende karakter van het onderwijs heeft de Amsterdam Law Practice in 2022 een Nederlandse Hogeronderwijspremie ontvangen, dé prijs voor vernieuwend hoger onderwijs.

Onderliggende onderwijsvisie

De onderwijsvormen bij de Amsterdam Law Practice, zoals simulaties, clinics en moot courts, worden op basis van een specifieke onderwijsvisie gedoceerd. Hierbij staat de ontwikkeling van de professionele identiteit van de student centraal. Naast het toepassen van kennis en de ontwikkeling van juridische vaardigheden, leren studenten op basis van inzichten uit de beroepsethiek te reflecteren op wat het betekent om een bepaalde juridische rol uit te oefenen. Op deze manier draagt het onderwijs bij aan het opleiden van verantwoordelijke juristen van de toekomst.

 

Voorbeelden van vakken

Voor het behalen van een masterdiploma aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid volgen studenten ten minste 1 ALP-vak van 6 EC. Ons ervaringsonderwijs is inmiddels terug te vinden in meer dan 30 vakken binnen de verschillende masteropleidingen. Ook zijn er ALP-vakken die toegankelijk zijn voor (bijna) alle masterstudenten. Dat zijn: 

  • Amsterdam Law Clinics: studenten werken in opdracht van cliënten, zoals ngo’s, aan echte zaken van algemeen belang. Ze assisteren bij de voorbereiding van rechtszaken, geven juridisch advies en bieden juridische expertise en ondersteuning.
  • Justice Entrepreneurshipstudenten leren om een innovatieve oplossing te bedenken en te ontwikkelen voor een bestaand juridisch probleem. Het vak kreeg in 2021 de Gouden Zandloper Innovative Legal Education Award.
  • Stages: tijdens een stage doen studenten een specifieke vorm van praktijkervaring op bij een externe werkplek. Om te kunnen reflecteren op deze praktijkervaring worden ze vanuit de opleiding ondersteund door middel van colleges over professionele verantwoordelijkheid en beroepsethiek.

In de Studiegids kan je per master bekijken welke ALP-vakken worden aangeboden. Ook vind je hier meer informatie over inschrijving en roostering. 

Studenten over de Amsterdam Law Practice

Copyright: FdR
Tijdens mijn master heb ik mij dankzij ALP ingezet voor een rechtswinkel en op een advocatenkantoor gewerkt. Ik ben heel blij dat ik zo mijn juridische professionele identiteit heb ontwikkeld en ontdekte welke richting ik op wil. Masterstudent Ilse Fokkema
Copyright: Privé
Het ALP-vak Oefenrechtbank heeft mij overtuigd voor een togaberoep te gaan, omdat je onder begeleiding van echte strafadvocaten een pleitnota schrijft. Ze geven je tips waardoor je een goed idee krijgt van wat de togaberoepen inhouden Masterstudent Nick Faber

Docententeam

Sinds de start van een pilot in 2018, is het ervaringsonderwijsprogramma zodanig uitgebreid dat een vast team van ALP-juristen zich bezighoudt met de organisatie en de verdere ontwikkeling. Naast de vakinhoudelijke docenten die de vakken in de diverse masters geven, zijn op facultair niveau een aantal docenten bij ALP betrokken: 

Samenwerking ACLPA

Het Amsterdam Center for the Legal Profession and Access to Justice (ACLPA) biedt een ondersteunende en wetenschappelijke basis op het gebied van beroepsethiek en reflectie binnen ervaringsonderwijs.

Hoe schrijf je je in?

In het studieprogramma van een specifieke masteropleiding staat vermeld welke ALP-vakken worden aangeboden. In de Studiegids staat meer informatie over de inschrijvingsprocedure voor de betreffende vakken.

Vragen?

Neem voor vragen contact op met Rosa Lokin-Möhrlein, Coördinator Amsterdam Law Practice, r.mohrlein@uva.nl.