Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Eureka! november 2019

Schrijf je in voor onze Kennisnieuwsbrief Eureka! en ontvang 4 keer per jaar interviews met wetenschappers over actueel onderzoek.

Resultaten: 1 - 3 van 3
Resultaten: 1 - 3 van 3
 • Onderstal, Sander, hoogleraar FEB
  Managers houden zich niet aan standaardmodel van winstmaximalisatie

  Mensen laten hun financiële beslissingen mede afhangen van emoties en morele maatstaven, zoals de overweging of iets wel ‘rechtvaardig’ is. Daarmee zijn ze minder rationeel dan in de klassieke economische modellen wordt aangenomen. Hoogleraar Sander Onderstal doet onderzoek naar onder meer het gedrag van bedrijven en probeert de klassieke theorie aan te vullen met systematische afwijkingen daarvan.

 • Buser
  Mannen competitiever dan vrouwen op de werkvloer

  Nieuw experimenteel onderzoek bevestigt dat mannen op het werk een competitievere instelling hebben dan vrouwen. Dit resultaat kan deels verklaren waarom mannen vaak hogere functies hebben en meer verdienen. Tegelijk kan meer diversiteit worden bereikt door werkomgevingen te creëren waar juist minder competitie heerst, stelt onderzoeker en ERC Grant-winnaar Thomas Buser.

 • ABS research
  Minder overlast met behulp van machine learning

  Maarten Sukel wil steden leefbaarder maken. Hij werkt daarvoor aan machine learning modellen met een uiteenlopende tijdshorizon. ‘Bij de gemeente ben ik bezig met het oplossen van dagelijkse problemen van nu... Bij de UvA werk ik ook aan de vraag hoe we kunnen voorkomen dat dit soort problemen überhaupt ontstaan in de toekomst.’