Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Fiscaal recht

Wil jij leren hoe het belastingrecht in elkaar zit en hoe je het kunt inzetten voor een rechtvaardige samenleving? Kies dan voor de bachelor Fiscaal recht aan de UvA.

 

Fiscaal recht in een veranderende wereld

Fiscaal recht gaat over de vraag hoe je belastingheffing zo rechtvaardig mogelijk verdeelt onder burgers en bedrijven. Aangezien iedereen belasting betaalt, sta je als fiscaal jurist dus midden in de maatschappij. Omdat de wereld om ons heen continu verandert, verandert ook de belastingwetgeving. Deze nieuwe vraagstukken komen in de verschillende fiscaalrechtelijke vakken aan bod. Daarnaast volg je veel vakken over andere rechtsgebieden, samen met de bachelorstudenten Rechtsgeleerdheid.

Video wordt geladen..
UvA

Waarom Fiscaal recht studeren aan de UvA?

Top 5 bijzondere kenmerken

 • Als je Fiscaal recht komt studeren aan de UvA ben je jurist vanaf dag één. Je leert denken èn werken als een academische jurist, die het verschil kan maken.
 • Bij de Amsterdam Law Firm en het Honours College kun je je kennis van het recht verdiepen. Je gaat direct actief aan de slag en vergroot zo je kansen op de arbeidsmarkt.
 • Onze docenten werken vrijwel allemaal in de fiscale praktijk. Ze gebruiken dan ook veel actuele voorbeelden in hun colleges.
 • Het onderzoeksinstituut Amsterdam Centre for Tax Law (ACTL) staat hoog aangeschreven en zorgt ervoor dat het onderzoek terugkomt in de bachelor en de masters Fiscaal recht.
 • Je ontwikkelt een brede kijk op het recht en creëert een groot netwerk in de juridische wereld, nationaal en internationaal.

Het studieprogramma

Het eerste jaar: inleiding in het recht
In het eerste jaar volg je inleidende vakken van alle rechtsgebieden, zoals Inleiding privaatrecht en Inleiding strafrecht. Zo krijg je een goed beeld van hoe het rechtssysteem is opgebouwd. In de werkgroepen is veel aandacht voor schrijfvaardigheid. In het vak Zicht op de rechtspraktijk maak je kennis met het werkveld via gastcolleges van topjuristen uit de praktijk en een bezoek aan een advocatenkantoor of de rechtbank. Als afsluiting van het eerste jaar volg je het vak Inleiding fiscaal recht.

Het tweede jaar: verdieping
In het tweede jaar verdiep je je verder in het rechtssysteem en krijg je nog meer vakken fiscaal recht, zoals Inleiding belastingrecht particulieren, Inkomstenbelasting DGA, inleiding en Fiscaal bestuursrechtelijk onderzoek. Daarnaast krijg je ook algemene vakken, zoals Bestuursprocesrecht, Internationaal publiekrecht en Europese rechtsgeschiedenis.

Het derde jaar: verdieping en scriptie
In het derde jaar volg je nog twee fiscale vakken, Inleiding belastingrecht ondernemers en Inleiding belastingrecht rechtspersonen, naast vakken over andere rechtsgebieden. Je sluit je opleiding af met het schrijven van een scriptie over een fiscaal-juridisch onderwerp.

Is deze bachelor iets jou?

De studie Fiscaal recht is iets voor jou als je je hierin herkent:

 • je hebt je vwo-diploma (ongeacht profiel) of een hbo-Rechten propedeuse;
 • je vindt het leuk om zaken te analyseren;
 • je hebt gevoel voor cijfers en voor taal;
 • je bent geïnteresseerd in het belastingstelsel en hoe dit volgens de wet geregeld is;
 • je wilt nadenken over een rechtvaardige verdeling in de maatschappij;
 • je wilt bijvoorbeeld als belastingadviseur of fiscalist gaan werken.

Wist je dat …?

 • je je met de speciale Asser-werkgroepen kunt voorbereiden op de toelating van de Amsterdam Law Firm en het Honours College?
 • je studeert op de moderne Roeterseilandcampus in hartje Amsterdam? Er zijn innovatieve onderwijszalen, zoals de Active Learning Space en een Moot Court-zaal (oefenrechtbank), maar er zitten ook gezellige cafés, restaurants en winkels.
Bachelorstudente Fiscaal recht
Copyright: FdR
Een specialisatie vergroot je kansen op de arbeidsmarkt Bachelorstudent Marciana Eijpe

 

Kansen op de arbeidsmarkt

Na het behalen van je bachelor Fiscaal recht krijg je de titel Bachelor of Laws (LLB) en heb je kennis van alle basisgebieden van het recht met een specialisatie op het gebied van Fiscaal recht.

Om gespecialiseerd fiscalist te worden heb je ook een master Fiscaal recht nodig. Aan de UvA kun je kiezen voor één van de twee tracks binnen de master Fiscaal recht: Nederlands belastingrecht of Internationaal en Europees belastingrecht.

Heb je vragen?

Bel de Onderwijsbalie op: 020 525 3440 of stel je vraag online bij de Digitale Student Service Desk.

 

Kerngegevens

Fiscaal recht
Diploma LLB Fiscaal recht
Type Regulier onderwijs
Vorm Voltijd
Studielast 180 EC, 36 maanden
Voertaal Nederlands
Start September
CROHO-code 56827