Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!

Toelating en inschrijving

Toelating en inschrijven

Doorloop alle onderstaande stappen om je in te schrijven voor de opleiding.

 • 1. Check de deadlines

  Inschrijven voor een bachelor? Doe dit dan uiterlijk vóór 1 juni via Studielink.

  Let op: als je wilt instromen op basis van een hbo-propedeuse (m.u.v. hbo propedeuse Rechten behaald binnen 1 jaar), dien je in het bezit te zijn van een vwo-certificaat Nederlands. De aanmelddeadline bij DUO is 31 december 2020.

 • 2. Check de toelatingseisen

  Om rechten te kunnen studeren, dien je aan de onderstaande toelatingseisen te voldoen:

  Vwo-diploma

  Je kunt rechten studeren met een vwo-diploma, ongeacht het profiel. Het is wel belangrijk dat je gevoel voor de Nederlandse taal hebt.

  Hbo-diploma

  Je kunt rechten studeren met een afgerond hbo-diploma, ongeacht het profiel. Het is wel belangrijk dat je gevoel voor de Nederlandse taal hebt.

  Hbo-propedeusediploma

  Heb je wel een hbo-propedeusediploma maar geen vwo-diploma? Dan heb je een vwo-certificaat Nederlands nodig (aanmelding voor dit staatsexamen gaat via DUO). Let erop dat je je hier op tijd voor aanmeldt bij DUO. Heb je een propedeusediploma hbo-rechten (CROHO 39205) en heb je dat diploma binnen één studiejaar behaald? Dan kun je instromen zonder aanvullende eisen. Lees in ‘onze regeling toelating studenten met hbo-propedeuse’ welke stappen je hiervoor dient te ondernemen.

  Onze regeling toelating studenten met hbo-propedeuse

  Colloquium doctum (toelatingsonderzoek)

  Ben je 21 jaar of ouder en heb je niet het juiste diploma? Dan bestaat de mogelijkheid om via een toelatingsonderzoek toegelaten te worden.

  Lees de volledige regeling 'Colloquium doctum Faculteit der Rechtsgeleerdheid'

  Buitenlandse vooropleiding

  Met een buitenlandse vooropleiding verloopt de toelating via een andere procedure.

  Lees meer over instromen met een buitenlandse vooropleiding

  Wanneer de buitenlandse vooropleiding onvoldoende blijkt te zijn voor de opleiding die je wilt volgen, kun je mogelijk gebruikmaken van de regeling van het colloquium doctum. Bij toelating op grond van een buitenlands diploma is een NT2-II-diploma altijd een aanvullende eis, want NT2 is de ondergrens voor toelating.

  De rechtenstudie is een talige studie en vereist een zéér goede beheersing van het Nederlands. Zijn er twijfels over de Nederlandse taalvaardigheid, dan is een adviesgesprek met een studieadviseur aan te raden.

  Lees meer over de 'Dutch language requirements'

  Contact met de studieadviseurs

  Heb je vragen?

  Neem contact met ons op of raadpleeg onze antwoorden op veelgestelde vragen.

 • 3. Schrijf je in via Studielink

  Toelichting inschrijven Studielink

  Inschrijven voor een bachelor- of masteropleiding gaat via Studielink. Nadat je de inschrijving via Studielink hebt ingediend, ontvang je instructies over hoe je je aanmelding moet vervolgen. Woon je in Nederland, dan moet je in Studielink inloggen met je DigiD.

  Inschrijfdeadlines checken

  Schrijf je je in voor een bachelor? Doe dit dan uiterlijk 1 juni via Studielink.

  DigiD aanvragen

  Het is aan te raden je DigiD ten minste 3 weken voor de inschrijfdeadline van je opleiding aan te vragen en te activeren.

  Controle gegevens door Studielink

  Studielink controleert de door jou ingevulde persoons- en vooropleidingsgegevens en stuurt ze naar de UvA. Als je gegevens niet (allemaal) automatisch geverifieerd kunnen worden, vraagt Studielink je om bepaalde documenten op te sturen naar de UvA-Studentenadministratie. Vermeld bij correspondentie je studentnummer. Als je dat nog niet hebt ontvangen, vermeld dan je volledige naam en geboortedatum op de documenten.

  Ook de UvA stuurt je mails over de status van je inschrijving zolang je inschrijving nog niet definitief is.

  Nieuwe inschrijving toevoegen

  Klik op 'Nieuwe inschrijving toevoegen'. Kies in het dropdownmenu voor de juiste opleiding. Wil je je voor meerdere studies inschrijven, dan moet je voor elke opleiding apart de inschrijfprocedure bij Studielink doorlopen.

  E-mailadres in Studielink

  De UvA stuurt berichten over je inschrijving naar het e-mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Zorg daarom altijd voor een actueel e-mailadres in Studielink.

  Schrijf je in via Studielink

 • 4. Activeer je UvAnetID

  Nadat je je hebt ingeschreven in Studielink, krijg je een e-mail met je UvAnetID. Activeer je UvAnetID volgens de instructies. Je hebt je UvAnetID nodig om je in te schrijven bij de UvA.

 • 5. UvA Matching: aanmelden en deelnemen

  Nadat je je hebt ingeschreven voor een bacheloropleiding, doe je mee aan UvA Matching. Je maakt kennis met de studie en studeren. Zo test je of de opleiding echt bij je past. De UvA Matching van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid zal vanwege COVID-19 in 2020 online plaatsvinden. Meer informatie hierover volgt zo snel mogeljik.

  Studeer je HBO-Rechten en wil je overstappen naar de UvA? Als alternatief voor UvA Matching organiseren we een speciale bijeenkomst voor HBO-Rechten studenten in juni, hierover ontvang je informatie in april. Je hoeft je niet aan te melden voor de reguliere Matching. Check voor de zekerheid ook de aanvullende toelatingseisen voor studenten die met een hbo–propedeusediploma willen instromen.

  Lees meer over UvA Matching

 

Na (voorwaardelijke) toelating

 • 6. Vul het intakeformulier in

  Ongeveer half juni krijg je het verzoek een intakeformulier in te vullen. Naar aanleiding van dit formulier word je ingedeeld in een jaargroep en aangemeld voor het onderwijs. Vlak voor de introductieweek ontvang je meer informatie over de jaargroepindeling, je rooster en het tijdstip waarop je verwacht wordt tijdens de (verplichte) onderwijsintroductie.

 • 8. Vraag je collegekaart aan

  Een collegekaart is een persoonlijke kaart die je onder andere gebruikt als identificatie tijdens tentamens en bij het lenen van boeken. Je krijgt na je voorwaardelijke toelating meer informatie over het aanvragen van een collegekaart.