Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Studieprogramma

Als bachelorstudent Fiscale Economie leer je alles over belastingheffing en de gevolgen voor de economie. Ook leer je om deze kennis toe te passen.

Colleges en werkgroepen: van theorie naar praktijk

Onze docenten zijn allemaal professionals uit het bedrijfsleven en de overheid. Tijdens hoorcolleges zetten ze de theorie uiteen. In de werkcolleges bespreek je de theorie in kleine groepen en met de docenten.

Met oefenopgaven leer je de stof beheersen. In de werkgroepen ga je nog intensiever aan de slag. Hier is veel aandacht voor jouw eigen, kritische inbreng. Zo kan het zijn dat je een presentatie geeft over een belastingvraagstuk waar de kranten over schrijven. Wat zijn de economische gevolgen?

Het programma

 • Jaar 1: economie in de volle breedte

  In je 1e studiejaar leg je jouw bedrijfseconomische basis. Je krijgt economische- en wiskundige vakken, maar leert ook analytisch lezen en kritisch denken.

  Behalve de werkgroepen, zijn alle vakken in het Engels. Die volg je samen met studenten van de Engelstalige opleiding Economics and Business Economics.

 • Jaar 2: fiscale economie en recht

  In je 2e jaar duik je echt volop in het vakgebied. Je volgt een vast studieprogramma met vakken over belasting, economie en recht. 

  De fiscale (werk)colleges en werkgroepen zijn in het Nederlands. De economische in het Engels. Een richting kiezen is niet nodig, want fiscaal economen hebben een brede basis nodig.

 • Jaar 3: maak je eigen keuzes

  In het 3e en laatste jaar ligt nog meer de nadruk op fiscale vakken. Je hebt daarnaast ruimte voor 2 keuzevakken. Ben je extra ambitieus? Dan kun je boven op het programma ook nog een minor volgen.

  Voor je bachelor hoef je geen stage te doen. Wel schijf je ter afsluiting van je studie een scriptie, waarna je de titel Bachelor of Science (BSc) krijgt.

Onderwijs 1e semester 2020-2021

Het collegejaar 2020-2021 start zoals gepland in september. Als we weer fysiek onderwijs mogen geven op de Roeterseilandcampus doen we dit. Stap voor stap besluiten we dan welke onderdelen we fysiek mogen aanbieden, binnen de richtlijnen van de overheid. Bij de start verwachten we dat er vooral kleinschalige activiteiten georganiseerd worden, ter bevordering van het contact tussen studenten onderling en tussen student en docent.

We willen jou als student de zekerheid geven dat je, waar je ook bent, met je studie kunt starten of deze kunt vervolgen. Daarom bieden we in het 1e semester in elk geval online onderwijs en tentamens aan. Per blok bekijken we vervolgens of we, in een 1,5-metersamenleving, op de Roeterseilandcampus samen kunnen komen voor kleinschalige colleges. Dit zal dan zonder aanwezigheidsplicht zijn.

Hoe ziet je studieweek eruit?

Van studenten verwachten we een zekere zelfstandigheid. Maar natuurlijk hoef je niet alles alleen te doen. Daarom krijg je intensieve studiebegeleiding. Zeker in het 1e jaar, waarin natuurlijk alles nieuw voor je is.

 • Colleges (6 uur)

  Tijdens de colleges krijg je een inleidend overzicht van de vakinhoud gegeven. Je volgt die colleges samen met je medestudenten. Je maakt aantekeningen en krijgt de gelegenheid om vragen te stellen. 

 • Seminars (6 uur)

  In de seminars bespreek je in kleine groepen specifieke onderwerpen uit de colleges. Via oefeningen en praktijkopdrachten raak je vertrouwd met de theorie.

 • Zelfstudie (28 uur)

  In elke studieweek besteed je tijd aan het doornemen van de theorie en aan het voorbereiden van colleges en seminars, examens en presentaties.

Real-life case: invloed Airbnb en Uber

Fiscale Economie Universiteit van Amsterdam

Steden en de arbeidsmarkt veranderen door digitale platforms als Airbnb en Uber. De belastingen zijn nog niet ingericht op deze ontwikkelingen. Hoe zou de overheid moeten reageren? Is het huidige belastingstelsel nog wel houdbaar? Hoe kan dit gemoderniseerd worden? Of zou de belastingdienst beter moeten handhaven? En welke verantwoordelijkheden hebben deze digitale platforms eigenlijk zelf?

Relevante issues

 • Moet de overheid ongezond gedrag zwaarder belasten?
 • Werken een vet- en suikerbelasting?
 • Waarom worden multinationals beticht van belastingontwijking en hoe terecht is dat? Hoe zouden zij een fair share aan belastingen kunnen betalen? En wat moeten overheden doen?

Emma Pernis (Fiscale economie)

'Je kunt gekke dingen doen met belastingrecht'

Emma van Pernis: 'De studie is breed opgezet: je krijgt wat van rechten én wat van accountancy mee. Vooral de puur fiscale vakken vind ik erg leuk, omdat ze je echt helpen te begrijpen wat voor - soms gekke - dingen je eigenlijk allemaal met belastingrecht kan doen.'
Lees Emma's hele testimonial