Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Femke, student Sociale Geografie en Planologie

Het kiezen van een studie was voor mij geen gemakkelijke opgave. Door mijn brede interesses vond ik bijna alle studies in de sociale wetenschappen wel leuk. Uiteindelijk trok de studie Sociale geografie en Planologie mij het meest aan, mede door de positieve ervaring van de studenten die deze studie deden en het praktijk gerichte aspect.

Sociale geografie en Planologie is een brede studie waar je veel verschillende dingen leert. Planologie gaat vooral over de inrichting en interveniëren in de ruimte om ons heen, waarbij dingen als duurzaamheid, klimaatverandering en gentrificatie worden besproken. Sociale geografie gaat juist meer over het begrijpen en verklaren van plekken, waarbij dingen als mondialisering, demografie en menselijk gedrag worden bekeken.

In het eerste jaar deden we een project, waarbij we in een wijk in Almere onderzoek deden. Aspecten als mobiliteit, wonen en openbare ruimte worden opgenomen in een visie die wij voor deze wijk maakten, waarbij er werd gestreefd naar de bouw van een groot aantal nieuwe woningen. Waar gaan we bouwen? Hoe gaat het eruit zien? Groen behouden of er woningen bouwen? Gaan alle stakeholders akkoord? Er zijn veel aspecten waaraan gedacht moest worden. Alle groepjes vertegenwoordigden een andere stakeholder en stonden ook daadwerkelijk in contact met de groep die zij vertegenwoordigen. Zo zijn bijvoorbeeld de gemeente, maar ook ontwikkelaars, bewoners, corporaties, ondernemers en reizigers bij het project betrokken. Dit was een heel leuk project waarbij iedereen enthousiast hun eigen visie presenteerden!

Het leukste van deze studie is dat de theoretische vakken dus ook echt in de praktijk worden toegepast. De onderwerpen die in de colleges worden behandeld zijn vaak erg actueel en hierdoor ga je met een ‘geografische bril’ naar alledaagse dingen kijken. Amsterdamse voorbeelden komen vaak terug en die voorbeelden zie je dezelfde dag nog met je eigen ogen op straat. De actieve studievereniging Sarphati bindt vele mensen en vriendschappen op de studie en organiseert allemaal leuke dingen als de wekelijkse borrel, verschillende reizen en educatieve activiteiten. Eerstejaars en ouderejaars kennen elkaar door de kleinschaligheid van de studie, wat de studie alleen maar gezelliger maakt!