Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Bachelor
Sociale geografie en Planologie
Opslaan in favorieten

Toelating, inschrijving en matching

Wil je je inschrijven, doorloop dan onderstaande stappen.

In september start je aan de UvA. Hoe ziet het onderwijs eruit? Lees de updates op de pagina voor aankomende/nieuwe studenten.

Inschrijfproces

 • 2. Check de toelatingseisen

  VWO-diploma

  Met elk profiel kun je instromen in de bachelor Sociale geografie en Planologie.

  HBO-propedeuse

  Met een hbo-propedeuse heb je toegang tot de bachelor. Vaak blijkt de opleiding in dat geval echter zwaar. Met bepaalde behaalde hbo-bachelors kun je doorstromen naar een universitaire master. Je doet eerst een verkort bachelorprogramma met vrijstellingen. Aan een dergelijk traject zijn doorgaans hoge kosten verbonden, neem voor meer informatie contact op met de studieadviseur.

  Lees hier de voorwaarden en adviezen van de UvA. Ook met een hbo-propedeuse moet je na inschrijving aan de UvA verplicht matchen.

  Colloquim doctum

  Als je 21 jaar of ouder bent, kun je ook een toelatingsexamen doen: het colloquium doctum. Ook met een colloquium doctum moet je na inschrijving aan de UvA verplicht matchen.

  Doorstuderen na een verwante wo-opleiding

  Als je bij een andere universitaire bacheloropleiding onderdelen hebt afgerond die overeenkomen met onderdelen uit de bachelor Sociale geografie en Planologie, dan kun je voor deze onderdelen vrijstellingen krijgen.

  Studenten die eerder gestudeerd hebben dienen er rekening te houden dat zij het hogere instellingstarief moeten betalen.

  Diploma behaald in het buitenland?

  Heb je je vooropleiding in het buitenland gedaan?  Dan volg je een ander inschrijfproces. Dit geldt ook voor studenten die in Nederland een International Baccalaureate (IB) hebben behaald.

  Inschrijven met een buitenlandse vooropleiding

 • 3. Check het collegegeld

  Bekijk voordat je je inschrijft de kosten die je kwijt gaat zijn aan het collegegeld. Hiervoor kun je de collegegeldmeter gebruiken en/of de informatiepagina over collegegeld bekijken. Let op: de collegegeldmeter werkt niet goed in Safari.

  Overige studiekosten

  Naast het collegegeld ben je gemiddeld tussen de € 50 en € 100 per maand kwijt aan boeken, excursies, een laptop en ander studiemateriaal. Houd tevens rekening met andere kosten zoals eten, openbaar vervoer en woonkosten als je op kamers gaat.

 • 4. Schrijf je in via Studielink
 • 5. Activeer je UvAnetID

  Nadat je je hebt ingeschreven in Studielink, ontvang je een e-mail met je UvAnetID. Activeer je UvAnetID volgens de instructies. Je hebt je UvAnetID nodig om je in te schrijven bij de UvA.

 • 6. UvA Matching: aanmelden en deelnemen

  Een juiste studiekeuze vergroot de kans dat je straks succesvol bent in je studie. Daarom is UvA Matching een essentieel onderdeel van de inschrijving voor een bachelor. Je maakt kennis met de opleiding en het onderwijs, nog voordat je echt gaat studeren, en test op die manier je studiekeuze.

  Aanmelding

  Na je inschrijving via Studielink (uiterlijk 1 mei) ontvang je een bericht met je UvAnetID. Je dient je uiterlijk 1 mei zelf in te schrijven voor het vak Matching Sociale Geografie & Planologie. Hiervoor gebruik je je persoonlijke ‘Checklist inschrijving’.

  Programma

  We organiseren een digitale matching die je volledig op afstand kunt volgen.

  Als je aan alle onderdelen van de matchingsprocedure van de opleiding Sociale geografie en Planologie hebt voldaan ben je toelaatbaar tot de opleiding.

  De onderdelen waar aan je moet voldaan hebben zijn:

  • Invullen van het intakeformulier (deadline 30 mei)
  • Van 7 t/m 9 juni: verplichte intakegesprekken met uitgenodigde studenten 
  • Zelfstudie + toetsing deadline (deadline 9 juni)

  De opleiding biedt alle deelnemers aan de Matching de mogelijkheid om met de opleiding kennis te maken. Afhankelijk van Corona richtlijnen zal dit op de campus of online plaatsvinden. Hiertoe werkt de opleiding samen met studievereniging Sarphati en organiseren we een kennismakingsbijeenkomst op dinsdagmiddag 7 juni. Deze bijeenkomst is niet verplicht.

  Maandag 9 mei:             Versturen Welkomstbrief met Intakeprocedure & Toetsing naar alle ingeschreven voor Matching. Je kunt nu al starten!

  Maandag 30 mei:           Deadline voor inleveren intakeformulier. 

  Di 7 juni t/m do 9 juni:  Intakegesprekken 

  Dinsdag 7 juni:               Kennismakingsbijeenkomst en

  Donderdag 9 juni 12.00 uur:            Deadline toetsing. Je moet vandaag aan alle onderdelen hebben voldaan.

  Vrijdag 17 juni:               Adviesbrief. Als je geen advies ontvangt heb je niet voldaan aan de Matchingsprocedure en kun je niet starten met de opleiding.

  Na de Matching volgt een adviesbrief. Dit advies is niet bindend. Echter, het wordt sterk aangeraden om je studiekeuze te heroverwegen indien het advies negatief is.

Na (voorwaardelijke) toelating

 • 7. Betaal het collegegeld

  Je bent pas ingeschreven als je aan zowel de inschrijf- als de betalingsverplichting hebt voldaan (en je bent toegelaten tot de opleiding in geval van een selectie/numerus fixus).

  • Controleer altijd bij je opleiding of je je apart moet inschrijven voor vakken (de uiterlijke datum van inschrijving voor vakken kan al vóór 1 september of 1 februari liggen!).
  • Pas wanneer je bent ingeschreven, kun je gebruikmaken van de onderwijs- en studentenvoorzieningen en tentamens afleggen.
  • Studielink houdt je tussentijds op de hoogte van de status van je inschrijving.

  Lees meer over betaling van het collegegeld