Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Heb je interesse in het opleidingstraject Aan de Slag voor de Klas? De volgende groep begint met de opleiding in september 2024. Het check-in traject, bedoelt ter oriëntatie op werken in het onderwijs en het volgen van de lerarenopleiding, begint eind februari 2024. Hieronder vind je het stappenplan, en belangrijke data.
  • Stap 1: Voorlichting

    De voorlichtingsavonden voor ASK zijn inmiddels geweest. Zodra de data voor het volgende studiejaar bekend zijn, worden deze hieronder gepubliceerd.

    Vanaf 1 september 2024 vind je hieronder een link waarmee je je kunt aanmelden voor een van de voorlichtingsavonden.

    Voor meer informatie en vragen kun je contact opnemen met Jitske van der Kooi, coördinator Zij-instroom.

  • Stap 2: Aanmelden voor het check-in traject

    Meld je aan voor het check-in traject via het aanmeldformulier.

    Vanaf 15 oktober 2023 vind je hieronder een link naar het aanmeldformulier.

    NB. je meldt je hiermee aan voor het check-in traject. Dat is bedoeld om te ontdekken of de opleiding echt iets voor jou is, en je er al een beetje op voor te bereiden. Pas als je dat check-in traject hebt afgerond, besluit je of je je definitief voor de opleiding aanmeldt. De check-in wordt in februari-maart 2024 georganiseerd. Zie de specifieke data onder stap 4.

  • Stap 3: Toelaatbaarheid en intakegesprek

    Wanneer je je hebt aangemeld, neemt de opleiding contact met je op om jouw vakinhoudelijke toelaatbaarheid na te gaan. We doen dit doorgaans in een intakegesprek  (digitaal of live). Om toelaatbaar te zijn voor het traject heb je een academische Master nodig en voldoende vakinhoudelijke achtergrond (te weten 120 ECTS aan relevante vakken in je Bachelor en/of Master). Mogelijk moet je nog een aantal onderdelen bijscholen. Ook moet je over voldoende Nederlandse taalvaardigheid beschikken om onderwijs te kunnen gaan geven.

    NB. naast een check op de vakinhoudelijke toelaatbaarheid is een zijinstroom-assessment (“geschiktheidsonderzoek”) ook onderdeel van de toelatingsprocedure. Deze assessment vindt plaats na de check-in, als je besluit de opleiding echt te willen starten.

  • Stap 4: Check-in traject

    Het check-in traject bestaat uit twee avondbijeenkomsten op de UvA en twee meeloopdagen op een school. Op school observeer je lessen, ga je in gesprek met verschillende actoren in de school en geef je zelf één of meerdere lessen. Wij brengen je daarvoor in contact met een school; welke dagen je precies op school bent spreek je af met de school.

    Check-in 
    • Avondbjeenkomst 1: dinsdag 27 februari 2024; 19.00 - 21.30 uur op de UvA
    • Eerste meeloopdag op school: tussen 27 februari en 19 maart 2024
    • Avondbijeenkomst 2: dinsdag 19 maart 2024; 19.00 - 21.30 uur op de UvA
    • Tweede meeloopdag op school: tussen 19 maart en 12 april 2024
  • Stap 5: Geschiktheidsonderzoek (assessment)

    Als je na het check-in traject besluit met het opleidingstraject te willen starten plannen we je in voor het geschiktheidsonderzoek. Dit assessment is een wettelijk verplicht onderdeel van een zijinstroomtraject: zonder een geschiktheidsverklaring mag je namelijk niet onbevoegd voor de klas.

    Het assessment bestaat uit het voorbereiden en bespreken van een portfolio, het geven van een miniles en het uitvoeren van een groepsopdracht. Tijdens de tweede avond van de check-in ontvang je uitgebreide informatie over het portfolio en geschiktheidsonderzoek en op welke manier je je kunt voorbereiden.

    De assessments vinden eind april plaats (in de week van 22 t/m 26 april 2024).

  • Stap 6: Beslissing over deelname aan de opleiding

    Na het positief afsluiten van de assessment besluit je definitief of je met de opleiding wil gaan beginnen. In dat geval ondersteunen wij je met het zoeken van een voor jou geschikte school voor het praktijkgedeelte van de opleiding. Onze partnerscholen reserveren een aantal werkplekken voor ASK-studenten, en als daar geen plaats (meer) is proberen we je elders geplaatst te krijgen.

  • Stap 7: Start van de opleiding

    Het onderwijs op de opleiding bestaat uit een startdag en vier intensieve weken verspreid over het jaar. Verder zijn er maandelijkse avondbijeenkomsten voor intervisie en inspiratie, en ga je twee halve dagen per week in de praktijk aan de slag op een middelbare school.

    De opleidingsdata voor studiejaar 2023-2024 zijn als volgt:
    NB. de data voor studiejaar 2024-2025 worden eind februari 2024 bekend.

    Startdag: woensdag 30 augustus 2023

    • Avondbijeenkomst: dinsdag 26 september 2023

    Intensieve week 1: maandag 16 t/m vrijdag 20 oktober 2023

    • Avondbijeenkomst: dinsdag 7 november 2023

    Intensieve week 2: maandag 27 november t/m vrijdag 1 december 2023

    • Avondbijeenkomsten: dinsdag 12 december 2023 en dinsdag 30 januari 2024

    Intensieve week 3: maandag 26 februari t/m vrijdag 1 maart 2024

    • Avondbijeenkomsten: dinsdag 26 maart, dinsdag 16 april en dinsdag 14 mei 2024

    Intensieve week 4: maandag 3 t/m vrijdag 7 juni 2024

    • Avondbijeenkomst: dinsdag 25 juni 2024