Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Evenementen

Kennismaken met het traject Zij-instroom-in-beroep? Meld je aan voor de eerstvolgende voorlichting.

Wat houdt deze opleiding in?

Student Quierine Wesseldijk en docent Jasper Dukers vertellen je er meer over in de video hiernaast.

 • Wat zijn de toelatingseisen?

  Op het moment van aanmelding dien je te voldoen aan de volgende toelatingseisen:

  1. Je bent in het bezit van een afgeronde universitaire bacheloropleiding die aansluit bij het schoolvak waarvoor je de opleiding wilt volgen, en je beschikt over een afgeronde master- of doctoraalopleiding die bij voorkeur aansluit bij dit schoolvak;
  2. Je hebt een aanstelling als docent in het voorgezet onderwijs in het schoolvak waarvoor je de opleiding wilt volgen;
  3. Met de school waar je werkzaam bent kom je overeen om gebruik te maken van de zij-instroom in het beroep-regeling. De school stelt je aan als zij-instromer.
  4. Op het moment van deelname aan het assessment heb je minimaal 3 maanden werkervaring als docent in het schoolvak waarvoor je de opleiding wilt volgen.
 • Assessment

  Voordat je als zij-instromer kan starten met de opleiding, moet je eerst een volledig assessment traject – geschiktheidsonderzoek - hebben doorlopen. Je meldt je daarvoor aan door middel van het online aanmeldformulier. Na aanmelding zal ook de werkgever – de school – gevraagd worden je aan te melden.

  Geschiktheidsonderzoek

  Het geschiktheidsonderzoek bestaat uit:

  • een toelatingsonderzoek;
   De toelatingscommissie van de Interfacultaire Lerarenopleidingen (ILO) bepaalt of de zij-instromer voldoet aan de toelatingseisen. Om die reden moet de zij-instromer zich eerst aanmelden als student voor het zij-instroomtraject via het aanmeldformulier op de website van de UvA. Na aanmelding volgt een toelatingsgesprek met de vakdidacticus. Deze bepaalt tijdens het gesprek of de zij-instromer zonder meer toelaatbaar is (er is dan ‘Vakinhoudelijk geen bezwaar’) of dat er vakinhoudelijke kennis moet worden ingehaald. Daarnaast wordt bekeken of de omvang van de baan en de studielast van het eventuele inhaalprogramma de kandidaat in staat stellen om het zij-instroomtraject binnen 2 jaar af te ronden. Met het educatieve deel van het zij-instroomtraject mag pas worden gestart bij een inhaalprogramma van maximaal 18 studiepunten.
  • het samenstellen van een portfolio door de kandidaat;
  • portfoliobeoordeling door twee assessoren;
  • een assessment, bestaande uit een praktijkopdracht en een gesprek over deze opdracht en het portfolio;
  • rapportage door de assessoren op basis van het portfolio en het gesprek;
  • bij een positieve uitkomst resulteert het geschiktheidsonderzoek in een geschiktheidsverklaring

  Scholingsadvies en vaststellen scholingstraject

  Het assessmentrapport met het scholingsadvies wordt voorgelegd aan de kandidaat ter goedkeuring. Zo nodig vindt er een eindgesprek plaats met één van de assessoren. Daarna wordt het assessmentrapport voorgelegd aan de examencommissie van de ILO. De examencommissie van de ILO stelt het scholingstraject vast rekening houdend met de uitkomsten van het assessmentrapport.

 • Hoe ziet het scholingstraject eruit?

  Zodra het assessment met positief gevolg is afgerond, kan een zij-instromer op het eerstvolgende startmoment beginnen met de opleiding. De opleiding start in september en februari . Als je start met de opleiding in september dan heb je het eerste semester les op donderdag. Begin je in februari, dan is je lesdag het eerste semester op dinsdag. Daarna kan de lesdag wisselen afhankelijk van het traject dat je volgt. De lestijden zijn van 09.00 tot 17.00 uur. Je volgt de opleiding in deeltijd. Dit betekent dat je de studielast verdeelt over 3 of 4 semesters. Als je geen vakinhoudelijk inhaalprogramma hebt en de omvang van je aanstelling niet meer dan 12 lesuren per week is, kan je het scholingstraject in anderhalf jaar afronden. De meeste zij-instroom kandidaten doen twee jaar over het scholingstraject, omdat de combinatie van werken en studeren zwaarder is dan verwacht.

  Het educatieve scholingstraject wordt samengesteld uit de vakken die ook worden aangeboden aan studenten die de master Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs volgen. Om een indruk te krijgen, kun je kijken bij het studieprogramma van deze opleiding.

 • Scholingsovereenkomst

  Het scholingstraject wordt vastgelegd in een scholings- en begeleidingsovereenkomst tussen school, lerarenopleiding en kandidaat (de Tripartiete Scholingsovereenkomst).

 • Contractonderwijs

  Als zij-instromer schrijf je je niet in als student bij de universiteit en je betaalt geen collegegeld. Je volgt de opleiding via contractonderwijs.

  De school krijgt een rekening voor de kosten van het opleidingstraject. Deze kosten kunnen worden gefinancierd uit de Zijinstromer-in-beroep subsidie, die de school aan kan vragen als het scholingstraject wordt gestart

 • Certificaat

  Aan het eind van het traject ontvangt de zij-instromer een certificaat, waarin wordt verklaard dat de zij-instromer bekwaam is les te geven als Leraar in het voorbereidend hoger onderwijs in het betreffende schoolvak.
  De zij-instromer krijgt dus geen masterdiploma en bijbehorende titel.

 • Hoe kan ik me aanmelden?

  Gezien de tijd die het kost om de gehele assessmentprocedure te doorlopen, dien je je tijdig aan te melden. 

  • De aanmeldperiode voor het ZIB-traject loopt van 15 februari tot en met 30 april voor de collegestart in september.
  • De aanmeldperiode voor het ZIB-traject loopt van 15 september tot en met 31 oktober voor de collegestart in februari.

  Uitsluitend tijdens de genoemde aanmeldperiodes vind je hieronder een link naar het aanmeldformulier.

  Na het versturen van het aanmeldformulier krijg je van de ILO een automatisch gegenereerd e-mailbericht. Hierin wordt beschreven wat je moet doen om formeel te worden toegelaten. Lees deze mail dus zorgvuldig!

 • Na de aanmelding
  • Nadat je je hebt aangemeld ontvang je informatie over het geschiktheidsonderzoek en een link naar het aanmeldformulier voor de school.
  • Je wordt uitgenodigd voor een toelatingsgesprek.
  • Als je voldoet aan de toelatingseisen neem je deel aan een verplichte informatiebijeenkomst over het samenstellen van het portfolio en het assessment.
  • Na de informatiebijeenkomst ontvang je de praktijkopdracht en een uitnodiging voor het assessmentgesprek.
Podcast: "Mijn 1e jaar voor de klas"

Lesgeven is een prachtig vak. Je kunt veel betekenen voor een ander. Maar het kan ook zwaar zijn, zeker als je aan het begin van je loopbaan staat. Speciaal voor jonge docenten, zij-instromers en leraren in opleiding is er nu de podcast "Mijn eerste jaar voor de klas". Leef mee met starters Maurice en Elisabeth (oud-student UvA): herkenbaar en leerzaam voor elke docent.

Beluister aflevering 1 op Spotify of via Apple.

Feiten & cijfers
Vorm
Deeltijd
Studielast
60 EC, 24 maanden
Voertaal
Nederlands
Toelatingseisen
Vooropleiding nodig
Start
Februari, september
Locatie
Roeterseilandcampus