Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Lerarenopleiding
Educatieve Master Primair Onderwijs (EMPO)
Vergelijk

Toelating en inschrijven

Doorloop alle onderstaande stappen om je in te schrijven voor de opleiding.

Inschrijfproces

Heb je je vooropleiding in het buitenland gedaan? Dan volg je een ander inschrijfproces.

Lees meer over inschrijven met een buitenlandse vooropleiding

 • 1. Check de deadlines

  Indien je direct toelaatbaar bent tot de opleiding (zie stap 2.1) gelden de volgende deadlines:

  • Doe voor 15 juli een Verzoek tot toelating (zie stap 3).
  • Meld je voor 15 juli in Studielink aan voor de Educatieve Master Primair Onderwijs (zie stap 5).
  • De deadline voor volledige inschrijving (inclusief betaling collegegeld) is: 31 augustus.

  Let op: Indien je niet direct toelaatbaar bent, maar eerst een schakelprogramma dient te volgen, dan gelden er andere deadlines (zie link naar het schakelprogramma in stap 2.2.).

 • 2. Check de toelatingseisen

  2.1. Ik heb een Nederlandse WO-bachelor of WO-master

  Studenten met een universitair bachelor- of masterdiploma in de sector Gedrag en Maatschappij* zijn direct toelaatbaar tot de opleiding.

  * Dit betreft de volgende bacheloropleidingen: Psychologie, Pedagogische Wetenschappen, Onderwijswetenschappen, Sociologie, Algemene Sociale Wetenschappen, Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie, Technische Planologie, Sociale Geografie en Planologie, Milieu- en Maatschappijwetenschappen, Geografie, Planologie en Milieu, Bestuurs- en Organisatiewetenschap, Organisatiewetenschappen, Europese Studies, Politicologie, Bestuurskunde, European Public Administration, International Bachelors Programme in Communication and Media, Personeelswetenschappen, Criminologie, Communicatiewetenschap.
  Op de 
  website van de Onderwijsinspectie vind je de betreffende masteropleidingen. 

  Als je een ander universitair Bachelor- of Masterdiploma hebt, kun je een toelatingsverzoek indienen bij de toelatingscommissie EMPO, middels dit formulier. Je dient aan te tonen dat je minimaal 30 EC aan vakken op het vlak van methodologie, statistiek en academische vaardigheden en minimaal 30 EC aan voor de EMPO relevante inhoudelijke vakken hebt gevolgd. Indien dit niet het geval is dan zal je (een deel van) het EMPO schakelprogramma moeten volgen.

  Aanvullende taaleis Nederlands
  Goede beheersing schriftelijke en mondeling beheersing van de Nederlandse taal is een vereiste voor toelating tot de EMPO. Als bewijs voor een voldoende beheersing van de Nederlandse taal gelden de volgende diploma’s:

  • Een in Nederland behaald VWO-diploma of een in Nederland behaald Havo-diploma in combinatie met een Nederland afgeronde hbo-propedeuse;

  Heb je een ander (buitenlands) diploma behaald? Dan dien je aan deze taaleis te voldoen middels een van de volgende diploma’s:

  • Het Toelatingsexamen Universiteit Leiden – gevorderd (TUL-gevorderd) van het Academisch Talencentrum van de Universiteit Leiden. Voor het onderdeel spreekvaardigheid van dit examen moet minimaal een 7,5 worden behaald;
  • NT2 vergevorderden 1 of NT2 vergevorderden 2 behaald aan de Universiteit van Amsterdam.

  2.2 Ik heb een Nederlandse HBO-bachelor

  Studenten met een aanverwante HBO-bachelor kunnen het EMPO-schakelprogramma volgen. Dit schakelprogramma (60EC) wordt gedoceerd aan de UvA. Na het volledig afronden van het EMPO-schakelprogramma kun je doorstromen naar de Educatieve Master voor Primair Onderwijs.

  Let op: Voor het schakelprogramma geldt een afwijkende toelatingsprocedure en afwijkende deadlines! Het stappenplan voor aanmelding voor het EMPO-schakelprogramma vind je op de volgende pagina

 • 3. Doe een verzoek tot toelating
  • Je meldt je aan in Studielink bij de Vrije Universiteit voor de Master EMPO. Een aanmelding verplicht je tot niets en kan nog tot 1 september kosteloos geannuleerd worden. 
  • Je ontvangt inlogcodes waarmee je je kunt aanmelden op je dashboard op VU.nl. 

  Upload onder het kopje ‘diploma’ de volgende documenten (Kies ‘wijzig je keuze’ om een volgend document te uploaden). Je kunt alle onderstaande documenten als ‘diploma’ uploaden bij je toelatingsverzoek:

  1. Formulier toelatingsverzoek EMPO
  2. Bijbehorende vakomschrijvingen (studiegids informatie)
  3. Indien reeds in bezit: (gewaarmerkte)  kopie diploma
  4. (Gewaarmerkte) kopie (voorlopige) cijferlijst
  5. Curriculum Vitae

  Het is mogelijk dat je alleen het laatst geüploade document terugziet. De documenten die je eerder hebt geüpload worden niet verwijderd, maar verdwijnen alleen uit zicht. Je kunt doorgaan met uploaden tot je al je documenten hebt geüpload. Het is ook mogelijk om al je documenten als één samengevoegd PDF bestand te uploaden. Onvolledige verzoeken worden niet in behandeling genomen.

 • 4. Check het collegegeld

  Bekijk voordat je je inschrijft de kosten die je kwijt gaat zijn aan het collegegeld. Hiervoor kun je de collegegeldmeter gebruiken en/of de informatiepagina over collegegeld bekijken. Let op: de collegegeldmeter werkt niet goed in Safari.

  Overige studiekosten

  Naast het collegegeld ben je gemiddeld tussen de € 50 en € 100 per maand kwijt aan boeken, excursies, een laptop en ander studiemateriaal. Houd tevens rekening met andere kosten zoals eten, openbaar vervoer en woonkosten als je op kamers gaat.

 • 5. Schrijf je in via Studielink

Vragen?

De administratie voor de Educatieve Masteropleiding Primair Onderwijs verloopt via de Vrije Universiteit Amsterdam. 
Heb je vragen over de inschrijfprocedure of de toelatingseisen? Mail dan naar toelatingscommissie.empo@vu.nl.