Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Master
Psychologie: Klinische Ontwikkelingspsychologie (track)
Vergelijk

Studieprogramma

In de track Klinische Ontwikkelingspsychologie binnen de master Psychologie volg je in het eerste semester de vakken Diagnostiek 2: Ontwikkelingspsychologie en Psychologische Interventies bij kinderen en jongeren 2: interventiepracticum. 

Masterthese

Onderwerpen van de masterthese liggen op terreinen als (cognitieve) ontwikkeling en veroudering, psychopathologie, interventie of diagnostiek, in gezinnen, op scholen, of klinieken. De stage wordt naar keuze gelopen in een instelling op het gebied van de Jeugd(Gezondheids)Zorg of op het snijvlak van school en de Jeugdzorg, op een school of schoolbegeleidingsdienst.

Accreditatie

De track KLOP is geaccrediteerd door de International School Psychology Association (ISPA). De accreditatie betreft die studenten die binnen KLOP een stage hebben gelopen op een school, bij een schoolbegeleidingsdienst of die op een andere wijze overwegend werkzaamheden op en voor scholen hebben verricht.

Eén van de belangrijkste missies van de ISPA is het bevorderen van de toepassing van gedegen psychologische kennis en technieken in het onderwijs. Schoolpsychologen brengen deze kennis en technieken in de school en hebben daarmee een cruciale rol in de zorg voor de geestelijke gezondheid van het kind.

Met de accreditatie erkent de ISPA de kwaliteit van de track KLOP en dat zij studenten opleidt voor de functie van schoolpsycholoog. De track voldoet aan de internationale standaarden voor de training en opleiding van schoolpsychologen. Overigens blijft KLOP een brede opleiding bieden die studenten voorbereidt op het gehele werkveld van kinder- en jeugdpsychologen.

Basisaantekening Psychodiagnostiek (BAPD)

Alleen studenten met een bachelor van een WO opleiding met een geaccrediteerd BAPD traject komen in aanmerking voor het behalen van de BAPD bij afronding van de master Gezondheidszorgpsychologie. Alle WO Psychologie opleidingen in Nederland hebben een geaccrediteerd BAPD traject. Zie verder de NIP website voor een overzicht. Studenten met bachelor van een andere, niet-geaccrediteerde opleiding moeten om in aanmerking te komen voor een BAPD ofwel een volledig schakeltraject bij UvA Psychologie volgen, ofwel zij krijgen bij het afstuderen een ingevulde checklist theoretische eisen BAPD waaruit blijkt welke eisen er wel behaald zijn. Hiermee kunnen zij, samen met eventuele bewijsstukken van de eerdere opleiding, bij de Open Universiteit de BAPD aanvragen en ook eventuele tekorten wegwerken.