Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Toegang tot overheidsinformatie dient een publiek belang. Het stelt burgers, journalisten en volksvertegenwoordigers in staat te achterhalen hoe het openbaar bestuur heeft gehandeld bij het uitvoeren van taken. In deze minor leer je welke factoren en belangen van invloed zijn op de informatievoorziening aan de burger. Het gaat daarbij om veel meer dan de technieken en instrumenten waarmee informatie wordt verwerkt, beheerd en beschikbaar gesteld. Even belangrijk zijn juridische kaders zoals privacy of de informatiecultuur waarbinnen bestuurders en ambtenaren werken. In de minor krijg je de mogelijkheid om aan de hand van een echte casus aan informatievraagstukken te werken. 

VAKKEN SEM 1 SEM 2 SEMESTER 1 SEMESTER 2 EC
 • Introductie: Tussen overheid en burger: publieke waarden in informatiemanagement
  Blok 1
  6
 • Informatie en kennismanagement
  Blok 2
  6
 • Privacy Law and Ethics
  Blok 3
  3
 • Juridische vraagstukken in informatiemanagement
  Blok 3
  3
 • Praktijkcasus
  Blok 4
  6
 • Government, Information, and Accountability
  Blok 5
  6

Heb je inhoudelijke vragen over deze minor, neem dan contact op met Charles Jeurgens via K.J.P.F.M.Jeurgens@uva.nl 

Vervolg je studie met een master 

Voor universitaire bachelorstudenten kan de minor Tussen overheid en burger: publieke waarden in informatiemanagement een goede voorbereiding zijn op de master Archival and Information Studies, maar ook op masters die gericht zijn op data- en informatieverwerking en op openbaar bestuur. Bekijk altijd de toelatingseisen op de pagina Toelating en inschrijving van de master waar jij interesse in hebt.

Deze minor is ontwikkeld in samenwerking met I-Partnerschap, onderdeel van het Ministerie van BZK en biedt mogelijkheden om je verder te oriënteren op werken in de publieke sector.  

Ingangseisen 

Deze minor is toegankelijk voor studenten met een universitair propedeusediploma of een positief bindend studieadvies van een universitaire bachelor. De minor is ook toegankelijk voor hbo-studenten die hun propedeuse behaald hebben. Voor hbo'ers is een minor echter niet voldoende om toegang te krijgen tot een master. Ben je hbo-student en wil je je voorbereiden op een master aan de UvA, kijk dan bij ons aanbod van pre-masters

Aanmelden

De aanmeldperiode voor een minor in studiejaar 2024-2025 start op dinsdag 14 mei om 8.00 uur en sluit op maandag 17 juni om 13.00 uur.

Feiten & cijfers
Vorm
Voltijd
Studielast
30 EC EC,
Voertaal
Nederlands
Start
September
Locatie
Universiteitskwartier