Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Naast het leren van de taal krijg je bij deze minor veel informatie over de moderne Zweedse samenleving, denk aan: de opkomst en de huidige positie van de welvaartsstaat en de beeldvorming rond onderwerpen als emancipatie, genderneutraliteit, vluchtelingenbeleid en milieu. Je volgt het Zweedse nieuws en bovendien bestudeer je in het tweede semester de geschiedenis en de maatschappij van Zweden. Ook volg je, samen met studenten van andere talenminoren, het vak De wereld in talen, waarin je meer leert over bijvoorbeeld hoe talen onderling (kunnen) verschillen, hoe wij de wereld ervaren door taal en hoe wij taal gebruiken (taalcultuur).

Als je de minor in juni hebt afgerond beheers je het Zweeds op CEFR-niveau B1 voor spreken en schrijven en B2 voor lezen en luisteren.

Een minor in de talen vergt behoorlijk wat inspanning. Naast de intensieve colleges zul je regelmatig bezig zijn met zelfstudie en voorbereiding op vocabulaire-, luister- en grammaticatoetsen, ook als je al voorkennis hebt. Heb je inhoudelijke vragen over deze minor of vragen over het taalniveau, neem dan contact op met de coördinator, Lissan Taal-Apelqvist: c.e.taal-apelqvist@uva.nl.

Deze minor wordt aangeboden door de Faculteit der Geesteswetenschappen (FGw). Een minor aan de FGw omvat 30 studiepunten en levert je een tweede competentie en een aantekening op je bulbijlage op.

Studieschema

VAKKEN SEM 1 SEM 2 SEMESTER 1 SEMESTER 2 EC
 • Taalvaardigheid Zweeds 1 & cultuur en samenleving van het moderne Zweden
  Blok 1
  6
 • Taalvaardigheid Zweeds 2 & cultuur en samenleving van het moderne Zweden
  Blok 2
  6
 • Gebonden keuze
  Blok 3
  6

  Keuze uit 'De wereld in talen' en 'The World in Languages'.

 • Taalvaardigheid Zweeds 3 & Zweedse cultuur, geschiedenis en samenleving A
  Blok 4
  6
 • Taalvaardigheid Zweeds 4 & Zweedse cultuur, geschiedenis en samenleving B
  Blok 5
  6
Verplicht vak
Keuzevak
UvA Studiegids: Minor Zweeds

Vervolg je studie met een master

Voor universitaire bachelorstudenten kan de minor Zweeds een goede voorbereiding zijn op een master in bijvoorbeeld Language, Literature and Education, Literature, Culture and Society. Maar je kunt ook denken aan een master in European Studies (Identity and Integration of European Policy). Bekijk altijd de toelatingseisen bij de pagina Toelating en inschrijving van de master waar jij interesse in hebt.

Ingangseisen

Deze minor is toegankelijk voor studenten met een universitair propedeusediploma of een positief bindend studieadvies van een universitaire bachelor. 

De minor is ook toegankelijk voor hbo-studenten die hun propedeuse gehaald hebben. Voor hbo'ers is een minor echter niet voldoende om toegang te krijgen tot een master. Ben je hbo-student en wil je je voorbereiden op een master aan de UvA, kijk dan bij ons aanbod van pre-masters.

Aanmelden

De aanmeldperiode voor een minor in studiejaar 2024-2025 start op dinsdag 14 mei om 8.00 uur en sluit op maandag 17 juni om 13.00 uur.

Feiten & cijfers
Studielast
30 EC,
Voertaal
Nederlands, Taal van de opleiding
Start
September
Locatie
Universiteitskwartier