Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Open Programma

Cultuur en maatschappij in het moderne Midden-Oosten

Maak kennis met het ontstaan van het Midden-Oosten en Noord-Afrika als regionaal statenstelsel, de zogeheten MENA-regio. Met focus op de belangrijkste regionale, intellectuele, sociaal-culturele en politieke ontwikkelingen in deze regio, vanaf ca. 1600 tot de dag van vandaag.

Aan bod komen onder meer de thema’s: islamitische en joodse verlichtings- en renaissancebewegingen van de 19de eeuw, oriëntalisme en de invloed van de Ottomaanse erfenis, revolutionaire bewegingen, het Arabisch-Israëlisch conflict, internationale politiek, joodse centra en periferieën, minderheden en (zelf)beelden van het Midden-Oosten. Al deze thema's staan in verband met het ontstaan en de ontwikkeling van liberalisme, nationalisme, zionisme en islamisme in de regio.

Docenten

Prof. dr. B.T. (Bart) Wallet

Faculteit der Geesteswetenschappen

Capaciteitsgroep Semitische talen en culturen

Dr. M. (Mariwan) Kanie

Faculteit der Geesteswetenschappen

Capaciteitsgroep Semitische talen en culturen

Data, tijd, locatie en prijs

  • 11 april t/m 23 mei 2023
  • dinsdag van 15.00-17.00 uur
  • P.C. Hoofthuis, zaal 1.04
  • cursusprijs: €150 (AUV-leden €135)

Belangrijk om te weten

  • Uiterste aanmelddeadline: 26 maart 2023.
  • Dit college kan niet online via live-stream worden gevolgd.
  • Dit vak maakt deel uit van het reguliere onderwijsaanbod van de UvA. Er kunnen tijdens de collegereeks wijzigingen in het rooster optreden. Raadpleeg voor actuele roostergegevens: www.rooster.uva.nl
  • U volgt dit Open UvA-college als toehoorder. Dit betekent dat u alleen de hoorcolleges mag volgen (geen werkcolleges), geen tentamen doet en geen studiepunten behaalt. 

Literatuur

  • William L. Cleveland and Martin Bunton, A History of the Modern Middle East (5th ed. Boulder: Westview Press, 2012) of latere edities;
  • Artikelen (digitaal beschikbaar gesteld in een reader).

Publieksprogramma Geesteswetenschappen

Dit Open UvA-college maakt deel uit van het publieksprogramma van de Faculteit der Geesteswetenschappen (FGw). Naast Open UvA-colleges omvat het publieksprogramma ook bijzondere lezingen en collegereeksen. Het publieksprogramma is bedoeld voor alumni, werknemers die bijscholing wensen en alle anderen met interesse in kunst, cultuur, filosofie, taal en literatuur, geschiedenis en religie.

Feiten & cijfers
Vorm Open UvA-college
Voertaal Nederlands
Start April