Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

De Hollandse kunst in de zeventiende eeuw was het product van een nieuw soort samenleving. In dit Open UvA-college gaan we deze kunst in kunsthistorisch perspectief plaatsen en bezien vanuit historisch, economisch en antropologisch oogpunt. Aan bod komen nieuwe vragen, over onder meer globalisering en de impact van vrouwen op de zeventiende-eeuwse kunstmarkt, maar ook oude probleemstellingen die nog altijd niet opgelost zijn. Gaandeweg leert u de belangrijkste kunstenaars, onder wie Rembrandt, Frans Hals, Jan Steen en Vermeer kennen. Ook minder bekende, maar destijds zeer gevierde kunstenaars en kunstenaressen als Jacob van Loo en Margaretha de Heer komen aan bod.

Deze reeks colleges brengt tevens de huidige stand van wetenschap in kaart en laat zien waar kansen voor nieuw onderzoek liggen. We bestuderen historiestukken, landschappen, het naakt, en de genre- en portretkunst. Naast ezelschilderkunst is er aandacht voor teken- en prentkunst. Zodoende biedt dit Open UvA-college een breed overzicht van de Hollandse kunst in de zeventiende eeuw.

Docent

Dr. E.E.P. (Elmer) Kolfin

Faculteit der Geesteswetenschappen

Capaciteitsgroep Kunstgeschiedenis

Data, tijd(en), locatie en prijs

  • 14 februari t/m 22 maart 2024
  • woensdag van 15.00-17.00 uur en vrijdag van 13.00-15.00 uur
  • Oudemanhuispoort C0.17 (op beide dagen)
  • cursusprijs: € 210 (AUV-leden € 189)

Belangrijk om te weten

  • De aanmelddeadline voor dit vak was 22 januari; de inschrijving is inmiddels gesloten.
  • Dit vak maakt deel uit van het reguliere onderwijsaanbod van de UvA. Er kunnen tijdens de collegereeks wijzigingen in het rooster optreden. Raadpleeg voor actuele roostergegevens: www.rooster.uva.nl
  • Studiemateriaal: wordt via Canvas ter beschikking gesteld.
  • U volgt dit Open UvA-college als toehoorder. Dit betekent dat u alleen de hoorcolleges mag volgen (geen werkcolleges), geen tentamen doet en geen studiepunten behaalt. 

Publieksprogramma Geesteswetenschappen

Dit Open UvA-college maakt deel uit van het publieksprogramma van de Faculteit der Geesteswetenschappen (FGw). Naast Open UvA-colleges omvat het publieksprogramma ook bijzondere lezingen en collegereeksen. Het publieksprogramma is bedoeld voor alumni, werknemers die bijscholing wensen en alle anderen met interesse in kunst, cultuur, filosofie, taal en literatuur, geschiedenis en religie.

Feiten & cijfers
Vorm
Open UvA-college
Voertaal
Nederlands
Start
Februari