Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

De iconografie berust in belangrijke mate – maar niet uitsluitend! – op conventies, aangereikt door mythologische, christelijke en profane voorstellingswerelden, die iedere kunsthistoricus zich eigen dient te maken. De beeldtradities waarop de iconografie berust hebben meestal een lange geschiedenis en kunnen min of meer systematisch worden bestudeerd. De iconografie is daarmee een van de weinige kunsthistorische benaderingen die men met recht een methode zou kunnen noemen.

Heel anders staat het met de studie van de betekenis van kunstwerken, het gebied van de iconologie. In tegenstelling tot de iconografie van een kunstwerk is de betekenis niet statisch maar dynamisch, niet absoluut maar relatief, niet te vatten maar slechts te benaderen. Betekenis wordt immers niet alleen door iconografie bepaald, maar ook door functie, gebruik, plaats, materiaal, formaat, opdrachtgever, maker, en tal van andere factoren. Echter, omdat van alle betekenisbepalende elementen de iconografie zo onlosmakelijk is verbonden met de voorstelling, is juist de iconografie de geëigende toegang tot de iconologie (de studie van de betekenis van kunstwerken).

Data, tijd(en), locatie en prijs

  • 9 april t/m 23 mei 2024
  • dinsdag en donderdag van 13.00-16.00 uur
  • Oudemanhuispoort, D1.09 (op beide dagen)
  • cursusprijs: € 210 (AUV-leden € 189)

Docenten

Dr. S. (Sander) Karst

Faculteit der Geesteswetenschappen

Capaciteitsgroep Kunstgeschiedenis

Prof. dr. H.T. (Hugo) van der Velden

Faculteit der Geesteswetenschappen

Capaciteitsgroep Kunstgeschiedenis

Belangrijk om te weten

  • Aanmelddeadline voor dit vak is 18 maart 2024; plaatsing op basis van beschikbaarheid.
  • Dit vak maakt deel uit van het reguliere onderwijsaanbod van de UvA. Er kunnen tijdens de collegereeks wijzigingen in het rooster optreden. Raadpleeg voor actuele roostergegevens: www.rooster.uva.nl
  • Studiemateriaal: artikelen worden via Canvas ter beschikking gesteld.
  • U volgt dit Open UvA-college als toehoorder. Dit betekent dat u alleen de hoorcolleges mag volgen (geen werkcolleges), geen tentamen doet en geen studiepunten behaalt. 

Publieksprogramma Geesteswetenschappen

Dit Open UvA-college maakt deel uit van het publieksprogramma van de Faculteit der Geesteswetenschappen (FGw). Naast Open UvA-colleges omvat het publieksprogramma ook bijzondere lezingen en collegereeksen. Het publieksprogramma is bedoeld voor alumni, werknemers die bijscholing wensen en alle anderen met interesse in kunst, cultuur, filosofie, taal en literatuur, geschiedenis en religie.

Feiten & cijfers
Vorm
Open UvA-college
Voertaal
Nederlands
Start
April