Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Waarom deze masterclass?

Nieuwe inzichten

Praktische tools

Kritisch reflecteren

Voor wie?

Dit programma is voor strategen, beleidsmakers en ondernemers die te maken hebben met de dynamiek, ambuigiteit, complexiteit en onvoorspelbaarheid van deze tijd.

Contact

Heb je vragen over deze masterclass? Neem gerust contact op met Esther Verhamme.


E: academy@uva.nl
Whatsapp/ telefoon:  06 28759774

We leven in een enorm spanningsveld. Er komt een vloedgolf aan innovatie op ons af. Technologisch, sociologisch en ecologisch. De rollen van stakeholders veranderen.

Consumenten weten zich meer centraal te stellen en de centrale overheid trekt zich terug. We zien we oude systemen op hun grondvesten schudden. De relatie met meerdere stakeholders staat op scherp. Oude werkwijzen en instrumenten voldoen niet helemaal meer. 

Organisaties moeten anders gaan denken. In dit programma helpen we strategen, beleidsmakers en ondernemers om te gaan met deze dynamiek, ambiguïteit, complexiteit en onvoorspelbaarheid.

Dit is een programma over toekomstdenken, over voorspellen, voorzien en zelfs verzinnen. Over het omgaan met onzekerheid, mixed realities en bijkomende chaos en complexiteit, waarin je je afvraagt op wie en wat je nog kunt vertrouwen.

Deze masterclass gaat over het toepassen van principles of progress: handvatten die je als navigator helpen je koers te bepalen en te blijven volgen in een onstuimige zee.

Wendbaar, verantwoordelijk, koelbloedig, zonder alles te weten, maar met een bestemming in gedachten.

Programma

Gedurende de zeven modules in dit programma staan we stil bij de basiseigenschappen van toekomstdenken, de tijdgeest en de structurele trends die op ons afkomen. Vervolgens zoomen we in op de kernvraagstukken. We beginnen bij onszelf, de fluïde organisatie, waarin structuren afbreken en grenzen vervagen. Daarna staan we stil bij twee strategische ontwikkelingsvraagstukken, die cruciaal zijn in elke organisatie:

  • De verhouding tussen technologie en menselijkheid: Wat wordt de relatie tussen technologie en mens als de eerste steeds intelligenter wordt?

  • Verbindingen met de omgeving, natuur en klimaat: Hoe gaan we op een duurzame wijze om met onze planeet?

Daarop volgt de synthese en koersen we aan op hoe we als beleidsmaker, strateeg en ondernemer kunnen navigeren naar de organisatie van de toekomst. Tot slot gaan we dieper in op de grote toekomstvraagstukken waar je als deelnemer zelf mee te maken hebt. 

Modules

Dit zijn de onderwerpen per bijeenkomst:

Module 1 | Strategy
Bart Götte (Business futurist, psychologist & keynote speaker, Futureflock)

Module 2 | Mastering Mixed Realities
Han van der Maas (hoogleraar psychologische methodenleer UvA)

Module 3 | Mastering Factfulness als input voor strategievorming
Christine Boland (Trends & Mindsets. Tijdgeest analyst, consultant)

Module 4 | Paradoxaal Leiderschap: soepel schakelen of stagneren?
Ivo Brughmans (filosoof, politicoloog, schrijver en managementconsultant)

Module 5 | Mastering Toekomstscenario’s
Bart Götte (Business futurist, psychologist & keynote speaker, Futureflock)​​​

Module 6 | Purpose Driven Strategy Kees Klomp (ondernemer, economisch adviseur, TEDx-spreker en expert op het gebied van de 'betekeniseconomie')

Module 7 | Mastering Principles of Progress
Gemma Jones (onderzoeker en strateeg gespecialiseerd in semiotiek, cultureel inzicht en toekomstdenken) & J. Paul Neeley  (speculatief designer en onderzoeker) & Oprichters van de School of Critical Design.

​​​​​​​Na afronding van dit programma:

  • Ben je empowered om met de toekomst om te gaan: Je hebt de juiste basishouding (principles of progress).
  • Kun je omgaan met de paradox tussen vertrouwen en onzekerheid: Je weet tot welk niveau je kunt vertrouwen op mensen, data, tools, scenario’s, AI enzovoort.
  • Heb je inzicht waarmee je de complexe, turbulente, onzekere context aankunt: De organisatie en zijn omgeving.
  • Beschik je over de juiste tools waarmee je richting- en handelingsperspectief krijgt.
  • Ben je in staat om kritisch te reflecteren: Hoe doorbreek je de systeemspanning, de verlamming, hoe neem je ownership?

Anderen over dit programma:

Danielle Hartog, Directeur Dymak Holland BV: "Strategie.. voorspellen, voorzien, verzinnen? Een zeer interessante masterclass om vanuit een goed denkkader en duiding van de huidige tijdgeest een goede start te kunnen maken voor een toekomstgerichte strategie"

Maartje Bekkers, Gemeente Almere: Ik vond het een bijzonder waardevolle masterclass, zowel op zakelijk als privé gebied. Enorm veel geleerd en nieuwe inzichten gekregen.

Niels Groenewoud, Senior Consultant Category & Trade Company:  Ik gebruik nu  een aantal tools om in een middag mezelf een behoorlijk compleet beeld te kunnen vormen van een markt of branche die ik helemaal niet ken. Super handig in mijn werk als consultant waar ik me continu moet inleven in nieuwe bedrijven en markten.

UvA Academy 

De UvA Academy biedt opleidingen voor professionals. We maken wetenschappelijk onderzoek toegankelijk. De opgedane kennis is toepasbaar in je dagelijkse praktijk. Meer weten over ons en ons aanbod? Lees verder