Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Op dinsdag 4 juni staan jonge kunst en architectuur centraal op het symposium "Mens en Materiaal - Erfgoed van de 20e eeuw". Materialiteit en de omgang hiermee vormen de basis van het programma.
Kerngegevens van evenement Symposium Mens en Materiaal - Erfgoed van de 20e eeuw
Datum
4 juni 2024
Tijd
13:00 -18:00
Locatie
RCE Amersfoort, Smallepad 5, Kinderdijkzaal
Interview met Lydia Schouten
Interview met Lydia Schouten

Voor relatief jong erfgoed lijken waarderings- en instandhoudingsvragen complexer dan voor oude kunst en architectuur die hun bestaansrecht in de loop der eeuwen hebben bewezen. Van veel moderne materialen weten we nog niet hoe vergankelijk ze zullen zijn. Dat maakt de objecten kwetsbaarder, de afwegingen ingewikkelder.

Het symposium buigt zich over vragen rond de waarde en waardering van 20e-eeuws erfgoed en de verhouding tussen oorspronkelijkheid, verandering en vergankelijkheid. Daarin spelen mens en materiaal een belangrijke rol; het gaat over de creërende maker en diens keuzes voor materialen en technieken; over de waarde die wij hieraan toekennen; en over de invloed hiervan op instandhouding van (bouw)kunst in een veranderende wereld waarin hergebruik en duurzaamheid steeds belangrijker worden. 

Tijdens het symposium zal Sanneke Stigter, universitair docent Conservering en Restauratie aan de UvA, samen met kunstenaar Lydia Schouten In gesprek met kunstenaars presenteren. Ella Hendriks, hoogleraar Conservering en Restauratie aan de UvA, zal vertellen over de waarde van materiaal in de conservering van 20e-eeuws cultureel erfgoed. Ook zal aan het eind van het symposium het nieuwe boek Bouwmaterialen 1940-1990. Vernieuwing, constructie, toepassing gepresenteerd worden.

Meer informatie en aanmelden

Deelname aan het symposium is gratis. Meer informatie over het congres, het volledige programma en de aanmeldlink zijn te vinden op de website van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE).