Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Tijdens het openingsweekend van de viering van 200 jaar koninkrijk waren verschillende UvA-historici betrokken bij de festiviteiten of te gast als commentator in diverse televisieprogramma's. Een overzicht.

J.C. van Zanten

Jeroen van Zanten

Jeroen van Zanten schreef de biografie over Willem II (onderdeel van een drieluik over de eerste drie Oranjevorsten), die op 29 november werd overhandigd aan Koning Willem-Alexander. Van Zanten onthult in zijn biografie dat Koning Willem II de democratie invoerde onder druk van chantage. Hoe dat precies zat, legt hij uit in diverse programma's.

dhr. prof.dr. N.C.F. van Sas

Niek van Sas

Hoe vanzelfsprekend is het dat Nederland een koninkrijk werd? Historicus Niek van Sas, gespecialiseerd in de geschiedenis na 1750, vertelt erover in EenVandaag. Van Sas hield tevens een redevoering tijdens het openingsprogramma in de Ridderzaal.

J.J.B. Turpijn

Jouke Turpijn

De activiteiten rond 200 jaar koninkrijk zijn opgezet rond thema’s als 'persoonlijke rechten en vrijheid', 'actief burgerschap' en 'eenheid in verscheidenheid'. Doen we hiermee recht aan de geschiedenis? In Buitenhof gaat UvA-historicus Jouke Turpijn hierover in debat met  politicoloog / filosoof Ido de Haan.