Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Met gebruikmaking van de collecties gedigitaliseerde tekstbestanden van de KB onderzoekt professor Leerssen de nationale canonvorming in het Nederlandse culturele zelfbesef. De resultaten van zijn onderzoek zal hij begin 2018 tijdens een publiekslezing in de KB presenteren.
J.T. Leerssen
Prof. dr. J.Th. Leerssen

Nationale canonvorming

Hoe wordt de nationale canon gevormd? Hoe kunnen we ontwikkelingen of breuklijnen in de nationale (cultuur)geschiedenis en literatuur digitaal onderzoeken en visualiseren? Joep Leerssen zal digitale bestanden uit onder meer Delpher en de DBNL (Digitale bibliotheek voor de Nederlandse letteren) gebruiken om een “citatie-index” van de Nederlandse letteren en cultuur te destilleren. Zo wil hij onderzoeken wie wie recenseerde, wie aan wie een werk opdroeg, welke personen een standbeeld kregen of naar wie straten vernoemd werden en als netwerken visualiseren om zo de dynamiek van canonvorming in kaart te brengen.

Over Joep Leerssen

Prof. dr. Joep Leerssen (1955) is hoogleraar Moderne Europese Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Vanwege zijn unieke bijdrage aan het onderzoeksveld Europese Studies ontving hij in 2010 de Prijs Akademiehoogleraren van de KNAW. In zijn onderzoek naar nationale identiteit geeft hij ruim aandacht aan literair bronnenmateriaal, wat hij ook zal doen tijdens zijn onderzoek in de KB.

Samenwerking KB en NIAS

Joep Leerssen is de veertiende in de rij gerenommeerde onderzoekers die zich sinds 2005 als fellow aan de KB, nationale bibliotheek en het NIAS (Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences Amsterdam) verbonden hebben. Met het fellowship wil het NIAS internationaal en interdisciplinair toponderzoek bevorderen. De KB brengt hiermee haar rol als wetenschappelijke bibliotheek onder de aandacht, en in het bijzonder de onderzoeksmogelijkheden die de digitale collecties bieden.