Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Noortje de Leij heeft met haar essay 'Sigarettenpeuk op doek – de zin en onzin van afval in de kunst' de hoofdprijs in de categorie essay van de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek gewonnen. Als onderdeel van haar prijs is het essay gepubliceerd in het januarinummer van De Groene Amsterdammer.

De Prijs voor de Jonge Kunstkritiek

Lovende woorden in het juryrapport

'De hoofdprijs in de categorie essay wordt overtuigend gewonnen door Noortje de Leij', aldus het juryrapport. 'In haar essay "Sigarettenpeuk op doek – de zin en onzin van afval in de kunst" paart zij degelijk kunsthistorisch onderzoek aan originele invalshoeken. Het gebruik van afval in de kunst wordt niet bekeken vanuit tendentieuze plasticsoep-paniek, maar als spiegel van maatschappelijke en economische ontwikkelingen en zelfs als politiek wapen. Ietwat academisch – maar zo goed gedaan dat je daar weer waardering voor krijgt – neemt De Leij de lezer bij de hand langs bekende en minder bekende, goed gekozen voorbeelden. Zij heeft vat op haar onderwerp en dat is merkbaar in elke alinea. Dit essay scherpt de blik van de lezer, zowel voor de besproken kunstwerken als voor dergelijke kunst in de toekomst; uiterst knap.'

De Prijs voor de Jonge Kunstkritiek

De Prijs voor de Jonge Kunstkritiek is een stimuleringsprijs voor een nieuwe generatie critici en essayisten uit het Nederlandse taalgebied die schrijft over hedendaagse beeldende kunst. De Prijs voor de Jonge Kunstkritiek onderscheidt zich van andere prijzen door zich specifiek te richten op jonge schrijvers (tot 35 jaar).