Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Een publicatie van UvA-promovendus Sebastiaan Broere is deze week door de Society for the History of Psychology verkozen tot beste artikel van het jaar.

Sebastiaan Broere

In zijn artikel ‘Picturing ethnopsychology: A colonial psychiatrist’s struggles to examine Javanese minds, 1910–1925’ onderzoekt Broere de praktijken van de Nederlandse psychiater C.F. Engelhard. In 1916 trok deze jonge psychiater naar Nederlands-Indië, waar hij psychologische tests omwikkelde om de "geestesgesteldheid" van Javaanse proefpersonen in kaart te brengen. Hoewel Engelhard rekening hield met de bijzondere omstandigheden die de koloniale samenleving kenmerkten, bleef er een enorme kloof bestaan tussen de arts en zijn proefpersonen. In een poging om zijn teleurstellende resultaten te verklaren, viel Engelhard aanvankelijk terug op raciale vooroordelen over de Javaanse geest. Gaandeweg erkende hij de grenzen van zijn eigen onderzoek. 

Broere laat zien dat de tegenstrijdigheden en onzekerheden in Engelhards denken en handelen ook de koloniale psychologie in zijn geheel typeerden. 

Uit het juryrapport: ‘Met dit uitstekende essay biedt Broere een model van historisch onderzoek: grondig onderzocht, altijd toegankelijk en fascinerend van begin tot eind. Het draagt substantieel bij aan ons begrip van de overlappende geschiedenis van de koloniale psychiatrie, psychometrische tests, etnopsychologie en de dilemma's van intercultureel sociaalwetenschappelijk onderzoek.’

De Society for the History of Psychology is onderdeel van de American Psychological Association (APA) en publiceert het kwartaalblad History of Psychology.

Publicatiegegevens

Broere, S. (2019). Picturing ethnopsychology: A colonial psychiatrist’s struggles to examine Javanese minds, 1910–1925 History of Psychology, 22(3), 266–286.  

Een populair-wetenschappelijke weergave van dit onderzoek verscheen in Wonderkamer 1:1 (2020)

S.C.J.R. (Sebastiaan) Broere MA

Faculteit der Geesteswetenschappen

Capaciteitsgroep Geschiedenis