Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Tijdens de Homerusdag op 12 maart 2022 in het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden heeft emeritus hoogleraar Oude geschiedenis Emily Hemelrijk van juryvoorzitter Emilia Menkveld de 13de Homerusprijs in ontvangst genomen. Hemelrijk kreeg de prijs voor haar boek Verborgen levens, publieke figuren. Romeinse vrouwen buiten Rome (2021).

Volgens het juryrapport toont Hemelrijk hoe vrouwen zich in de eerste eeuwen van de keizertijd juist buiten de hoofdstad in het openbaar konden manifesteren. De emeritus hoogleraar weet de resultaten van jaren wetenschappelijk onderzoek op een aansprekende en toegankelijke manier samen te brengen. Aan de hand van inscripties uit het westelijke, Latijn sprekende deel van het rijk slaagt zij erin een onderbelichte kant van de geschiedenis concreet en tastbaar te maken. De grote hoeveelheid inscriptiemateriaal is verwerkt in een behapbaar, goed gestructureerd en aangenaam leesbaar boek, ook voor niet-ingewijde lezers. Zo ontstaat een veelzijdig en genuanceerd beeld van deze vrouwen en van de maatschappij waarin zij zich bewogen.

Met de Homerusprijs beloont het Nederlands Klassiek Verbond het boek dat het beste een brug weet te slaan tussen de klassieke oudheid en het heden.

Lees het volledige juryrapport hier:

Prof. dr. E.A. (Emily) Hemelrijk

Faculteit der Geesteswetenschappen

Capaciteitsgroep Geschiedenis