Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Lichamelijke en psychische aandoeningen beïnvloeden elkaar. Bij zogenaamde comorbiditeit heb je één of meer (chronische) aandoeningen naast de hoofddiagnose waar de meeste aandacht naar uitgaat. In het Europees gefinancierde consortium TO_AITION gaat een internationaal team onderzoek doen naar depressie als veel voorkomende en ernstige comorbiditeit van hart- en vaatziekten.

Depressie is een veel voorkomende en ernstige comorbiditeit van hart- en vaatziekten (HVZ) en treft een op de drie patiënten, vooral vrouwen. Depressie verhoogt het risico op HVZ-ontwikkeling, acute problemen en mortaliteit, onafhankelijk van traditionele risicofactoren. 

Een internationaal consortium, waarbinnen Jos Bosch (FMG) en Rick Quax (FNWI) programmaleiders zijn, heeft een subsidie ontvangen van het Europese H2020-programma voor het onderzoeksproject TO_AITION (‘A high-dimensional approach for unwinding immune-metabolic causes of cardiovascular disease-depression multimorbidities’).  TO_AITION (van het Oudgriekse woord τo αἰτιoν, 'de oorzaak') gaat de overkoepelende hypothese  bestuderen dat verstoringen in het immuunsysteem en metabolisme de drijvende kracht zijn achter depressie 'multimorbiditeit'. Ofwel het fenomeen dat depressie en somatische ziekten, zoals cardiovasculaire ziekten, zeer vaak samen voor komen.

Deze vraag zal worden bestudeerd door verscheidende databases te combineren, en hun interacties wiskundig te modelleren in zogenaamde 'ziekte-ziekte netwerken'. De benadering is hierbij dat comorbiditeit spontaan optreedt als gevolg van complexe interacterende systemen van gen-, microbioom-, gedrags-, en omgevingsfactoren.

Europese financiering

Dit project heeft een totaalbudget van 6.0 miljoen euro ontvangen binnen het Horizon2020 project van de Europese Commissie. Hiervan is 488.000 euro toegewezen aan de Universiteit van Amsterdam. Parallel is 429.000 euro toegekend aan GGZ Ingeest (dr. Femke Lamers, van het VUmc) waarmee zeer nauw zal worden samengewerkt. De coördinator van het project is de Biomedical Research Foundation Academy of Athens (BRFAA) in Griekenland. In totaal zijn er vijftien partners, waaronder universiteiten, ziekenhuizen, en private partners. De UvA (Jos Bosch FMG en Rick Quax FNWI) leidt in dit consortium twee deelprojecten.

Dr. J.A. (Jos) Bosch PhD

Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen

Programmagroep: Clinical Psychology

Dr. R. (Rick) Quax

Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica

Informatics Institute