Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Wetenschappers van de UvA hebben in kaart gebracht hoe de Nederlandse kiezers tegenover verschillende opvattingen over liberale democratie staan. Per opvatting is te zien hoe belangrijk de kiezers van de grootste politieke partijen dit vinden. De resultaten zijn onderdeel van het interdisciplinaire UvA-project ‘Safeguarding the normative foundations of democracy’.

Klik op de infographic voor volledige weergave

Gemaakt door Public Cinema

Belangrijkste bevindingen in het kort

  • De kiezers van D66, PvdD, GL-PvdA en Volt scoren het hoogst op opvattingen over democratie
  • De kiezers van SGP, BBB, PVV en VVD scoren laag op indicatoren van de liberale democratie
  • De bevindingen tonen precies hetzelfde patroon als kiezers bij opvattingen over migratie en klimaat

Safeguarding the normative foundations of democracy

Het onderzoek ‘Safeguarding the normative foundations of democracy’ is uitgevoerd door Honorata Mazepus, Matthijs Rooduijn en Bert Bakker (Hot Politics Lab). Het onderzoek is gebaseerd op een grote diverse steekproef van de Nederlandse populatie, die grotendeels representatief is op regio, opleidingsniveau, leeftijd en geslacht. De vragenlijst werd afgenomen tussen 8 en 15 november. Om te weten tot welke partij de kiezers behoren, werd gevraagd wat ze hoogstwaarschijnlijk gaan stemmen. Dit leidde tot het aantal van 12 verschillende partijen.

Universeel stemrecht

Het universele stemrecht moet in twijfel worden getrokken nu zoveel kiezers tegenwoordig slecht geïnformeerd zijn en makkelijk misleid worden. Er heerst behoorlijk wat verdeeldheid over deze stelling. Met name kiezers van GL-PvdA (63%) en D66 (72%) zijn het hier in sterke mate mee oneens. Bij kiezers van de PVV (35%) en BBB (43%) is dit in veel mindere mate het geval.

20% van de VVD-stemmers oneens

Op de vraag of een sterke leider in de regering goed is in Nederland, zelfs als de leider de regels buigt om dingen gedaan te krijgen, verschillen de meningen tussen de kiezers ook flink. Kiezers van partijen als GL-PvdA, de PvdD en Volt zijn het hier in sterke mate mee oneens (rond de 60%). Onder kiezers van de PVV en de VVD is slechts een dikke 20% het hier mee oneens. Ook slechts tussen de 30-35% van de CDA-, NSC- en BBB-stemmers is het hiermee oneens.

Negeren Tweede Kamer

De stelling dat de Tweede Kamer genegeerd moet worden als het het werk van de regering belemmert, zien de kiezers van partijen als D66, GL-PvdA en Volt niet zitten. Zij zijn het hiermee sterk oneens, terwijl kiezers van PVV, BBB en CDA hier minder tegen zijn. Opvallend is het feit dat de kiezers van het NSC het hier niet sterk mee oneens zijn, terwijl een betere wisselwerking in het parlement een van de speerpunten van fractievoorzitter Pieter Omtzigt is.

Voor een nog beter overzicht van de infographic, download het PDF-bestand.