Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Maartje van Gelder is benoemd tot NWIB Visiting Professor 2023 aan het Koninklijk Nederlands Instituut Rome (KNIR) voor de periode tot en met juli 2023. Bij het KNIR werkt ze onder andere aan haar nieuwste boek, verzorgt ze een cursus en werkt zij aan een project over stedelijke voedselprotesten in de late middeleeuwen en de vroegmoderne tijd.

Maartje van Gelder is universitair hoofddocent Vroegmoderne geschiedenis aan de UvA. Zij doet onderzoek naar zestiende- en zeventiende-eeuws Europa en de Middellandse Zee, met een specifieke interesse in stads- en sociaalpolitieke geschiedenis. Eerder ontving zij onder andere gastbeurzen en aanstellingen bij NIAS-KNAW en het Institute for Advanced Study (IAS) in Princeton. Zij was medeoprichter en directeur van het Amsterdam Centre for Urban History (ACUH).

Uncovering Protest in Venice

In haar nieuwste boek, voorlopig getiteld Uncovering Protest in Venice. Contestation and Archival Politics in the Early Modern Period, onderzoekt Van Gelder hoe de Venetiaanse autoriteiten in de vroegmoderne tijd het volksprotest niet alleen op straat, maar ook - of vooral - in het archief onderdrukten. Overzichten van de politieke geschiedenis presenteren Venetië, Europa's belangrijkste stadstaat, altijd als stabiel, zonder volksprotest, maar deze reputatie berust op grootschalige archiefonderdrukking. Rond hetzelfde onderwerp zal Van Gelder tijdens haar verblijf in Rome samen met Richard Calis de cursus Archival Politics: Culture, Power, and Suppression verzorgen.

Tijdens haar verblijf in Rome werkt Van Gelder ook aan een project dat stedelijke voedselprotesten tijdens de klimaatcrisis van de late middeleeuwen en de vroegmoderne tijd onderzoekt. Het doel van het project is om de politieke impact van voedselprotesten in Europese en Ottomaanse steden te vergelijken. Ze zal haar tijd bij het KNIR gebruiken om dit project te ontwikkelen in dialoog met andere stadshistorici, archeologen en beleidsspecialisten die zich bezighouden met voedsel, hongersnoden en steden.

Over het KNIR

Het Koninklijk Nederlands Instituut Rome (KNIR) is het oudste en grootste van de Nederlandse Wetenschappelijke Instituten in het Buitenland (NWIB). Al ruim honderd jaar staat het KNIR voor hoogstaand onderzoek en interdisciplinair onderwijs in de geesteswetenschappen, waarbij het een brugfunctie vervult tussen de Nederlandse universiteiten en de academische wereld in Italië. Het KNIR is een interuniversitaire onderwijs- en onderzoeksinstelling onder beheer van de Rijksuniversiteit Groningen, met de Universiteit van Amsterdam, de Universiteit Leiden, de Universiteit Utrecht, de Vrije Universiteit en de Radboud Universiteit Nijmegen als vaste partners op bestuurlijk en wetenschappelijk niveau.

Dr. M. (Maartje) van Gelder

Faculteit der Geesteswetenschappen

Geschiedenis