Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Geïnteresseerd in criminologie?

Faculteit der Rechtsgeleerdheid

Criminologie gaat over het gedrag van delinquente personen in de maatschappelijke, antropologische en psychologische context. Als criminoloog zoek je naar de oorzaken en middelen om misdadig gedrag te voorkomen en te bestrijden. Dit soort zaken worden ook aan de orde gesteld in de Engelstalige masteropleiding International Criminal Law, de Nederlandse mastertrack Strafrecht, en in de populaire interdisciplinaire bachelor Politics, Psychology, Law & Economics (PPLE).

Bachelors

Aan de UvA hebben we geen bachelor Criminologie, maar je kunt bijvoorbeeld wel kiezen voor de brede bachelor Rechtsgeleerdheid. Binnen deze opleiding komen alle rechtsgebieden voorbij, inclusief strafrecht. Je leert daarnaast ook veel over het gedrag van mensen in relatie tot de regels en wetten die er zijn. Als je je wil specialiseren in de fiscale kant van het recht kun je ook kiezen voor de bachelor Fiscaal recht.

De Engelstalige bachelor PPLE combineert 4 disciplines in één bacheloropleiding. Net als bij de opleiding Criminologie worden zaken in context bekeken en geanalyseerd. Geen enkel groot probleem waarmee we vandaag de dag worden geconfronteerd, kan immers worden aangepakt zonder een beroep te doen op de politiek, de psychologie, het recht en de economie. Problemen zoals een pandemie, de gedeelde economie die gepaard gaat met gedeelde verantwoordelijkheid of de opwarming van de aarde.

Masters strafrecht

Na je bacheloropleiding kies je een specialisatie in de vorm van een juridische master. Aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de UvA kun je o.a. kiezen voor de Engelstalige master International Criminal Law of de Nederlandstalige mastertrack Strafrecht.

International Criminal Law

Als je interesse hebt voor crimineel internationaal strafrecht op het gebied van o.a. mensenrechten en het milieu ben je wellicht ook geïnteresseerd in International Criminal Law. Dit is een gezamenlijk programma met Columbia Law School in New York en een volledige masteropleiding in internationaal en transnationaal strafrecht aan onze eigen rechtenfaculteit. Binnen beide tracks ligt het zwaartepunt op internationaal en transnationaal strafrecht als afzonderlijke gebieden van het recht met als doel een nieuwe generatie strafrechtadvocaten op te leiden die in staat zijn over de grenzen van het recht heen te kijken.

Strafrecht

Meer maatschappelijk en rechtsstatelijk relevante vraagstukken komen aan de orde bij de mastertrack Strafrecht, een van de tracks van de master Publiekrecht. Denk hierbij aan vragen als: hoe ver mag de overheid gaan in het ontwikkelen van opsporingstechnieken die ingrijpen in de persoonlijke levenssfeer? En: hoe moet strafrechtelijk worden omgegaan met terugkerende Syriëgangers?