Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Master

Strafrecht (Publiekrecht)

Vergelijk

Hoe ver mag de overheid gaan in het ontwikkelen van opsporingstechnieken die ingrijpen in de persoonlijke levenssfeer? Hoe moet strafrechtelijk worden omgegaan met terugkerende Syriëgangers? Dit soort maatschappelijk en rechtsstatelijk relevante vraagstukken komt aan de orde bij Strafrecht, een van de tracks van de master Publiekrecht.

Tijdens de opleiding Strafrecht wordt de volledige loop van de strafrechtspleging, van preventie en opsporing tot tenuitvoerlegging behandeld. Je studeert af als allround strafjurist. De nadruk ligt op grootstedelijke, rechtsstaat-ondermijnende en transnationale strafrechtelijke problematiek. Met andere woorden: de bestrijding van terrorisme, mensenhandel- en smokkel, corruptie, cybercrime en witwassen. Er is veel aandacht voor de strafrechtpraktijk. Zo leer je pleiten en rekwireren van praktijkbeoefenaars en verdiep je je in actuele thema’s en knelpunten.

Wat houdt de studie in?

In deze video vertellen studenten en docenten je wat je kunt verwachten van de mastertrack Strafrecht. Student Destiny: 'Strafrecht is het rechtsgebied waar je echt met mensen werkt.'

Het studieprogramma

Tijdens de studie verdiep je je kennis van het positieve strafrecht. Een centrale vraag is hoe het Nederlands strafrecht zich verhoudt tot andere disciplines en rechtsstelsels. Enkele deelgebieden zijn opsporing en vervolging in Europees perspectief, het strafrechtelijk bewijsrecht en het strafrechtelijk sanctierecht. Je kunt je ook verdiepen in het internationaal strafrecht, het militair strafrecht of stage lopen.

Minimaal 1 vak in je studieprogramma is onderdeel van de Amsterdam Law Practice, ons unieke, prijswinnende ervaringsonderwijs. Een eigentijdse manier van leren, waarbij reflectie op eigen ervaringen en het ontwikkelen van een professionele identiteit centraal staan. Het onderwijsprogramma ontving hiervoor een Nederlandse Hogeronderwijspremie 2022, dé prijs voor vernieuwend hoger onderwijs. In de simulatie Oefenrechtbank strafrecht leer je bijvoorbeeld op basis van echte strafdossiers pleiten, rekwireren en een vonnis uitspreken op een openbare terechtzitting. Ons eigen onderzoeksinstituut ACCJ draagt bij aan de hoge kwaliteit van het op onderzoek gebaseerde onderwijs.

Is deze master iets jou? 

Wil je worden opgeleid tot een strafrechtjurist die op een kritische manier naar het recht durft te kijken? Strafrecht studeren in Amsterdam kenmerkt zich door een kosmopolitische en grootstedelijke benadering van het strafrecht. Je combineert je academische vorming met de praktijk.

Copyright: Daan Gaasbeek
De vakken 'Georganiseerde criminaliteit', 'Oefenrechtbank' en 'Militair Straf- en Tuchtrecht' leken mij interessant en ik hoorde van alumni alleen maar positieve verhalen Daan Gaasbeek, masterstudent Strafrecht Lees de verhalen van studenten en docenten
Praktijkgericht

Je leert rekwireren en pleiten van experts uit de praktijk

Allround

Je onderzoekt actuele thema’s die relevant zijn voor de praktijk en wordt opgeleid tot allround strafrechtjurist

Onderzoek

De UvA heeft een eigen onderzoeksinstituut op het gebied van strafrecht: ACCJ

Stages

In Amsterdam is er een ruime keuze aan strafrechtelijke stages. Van advocatenkantoor tot gerechtshof en functioneel parket (OM)

Na je studie

Veel van onze alumni werken in de strafrechtadvocatuur en bij de rechterlijke macht, politie, een ministerie of bij de bijzondere opsporingsdiensten. Ook gemeenten, semioverheidsinstanties en NGO’s hebben behoefte aan academische juristen. Met een Nederlands juridisch bachelordiploma (wo-niveau) voldoe je bij afronding van deze mastertrack in principe aan de civiel effect-vereisten.

Ontdek de andere mastertrack

Wist je dat Strafrecht een track (specialisatie) is van de masteropleiding Publiekrecht? Staats- en bestuursrecht is de andere track van deze master. De zelfstandige master Gezondheidsrecht kan ook interessant zijn om te bekijken.

Feiten & cijfers
Diploma LLM Publiekrecht
Type Regulier onderwijs
Vorm Voltijd, deeltijd
Studielast 60 EC, 12 maanden
Voertaal Nederlands
Start Februari, september
CROHO-code 60220
Locatie Roeterseilandcampus