1. Oriënteren: begin bij jezelf
Wat zijn jouw interesses, wensen, vaardigheden en kwaliteiten? Over welke onderwerpen lees je graag? Wat vind je leuk? En waar ben je goed in? Dat breng je in deze fase in kaart. De onderstaande tools kunnen je helpen om deze vragen te beantwoorden:
- Wat kan ik met mijn profiel? (pdf)
Download de folder en zie welke UvA-studies je kunt doen met jouw profiel. - Universiteit of hbo: check de verschillen
Lees meer over de verschillen, en wat bij je past. - Do it yourself (DIY): studiekeuze-oefeningen
Download de oefeningen en testjes (je ontvangt een e-mail met een pdf). - Studiekeuzetests: handige links
Handige links die je doorverwijzen naar diverse (externe) sites waar je ook studiekeuzetests kunt maken.
2. Verkennen: doe mee aan (online) activiteiten
Orienteer je eerst breed op diverse opleidingen:
- Stel je vraag een een student via Instagram
- Bekijk de filmpjes op onze bachelorpagina's en ga op zoek naar studie inspiratie. Je leert opleidingen kennen waaraan je nog niet had gedacht.
- Neem deel aan een Meet & Ask-ronde bij de studie van je interesse (via de opleidingspagina). Bereid je voor: lees onze tipsheet ‘Welke vragen kan ik stellen tijdens een Meet & Ask?’!
3. Verdiepen: ervaar een studie echt in de praktijk
Onderzoek in deze fase of een opleiding echt iets voor je is. Dit kun je ervaren door te gaan Online proefstuderen. Hierbij maak je kennis met het onderwijs in de praktijk en of de stof je aanspreekt. Je volgt hiervoor bijvoorbeeld een echt online college. Houd uva.nl/proefstuderen in de gaten.

4. Kiezen en testen
Uiteindelijk maak je je keuze en schrijf je je in. Als onderdeel van je inschrijving doe je ook mee aan UvA Matching. UvA-Matching is verplicht voor alle aankomende studenten die zich voor het eerst aanmelden voor een eerstejaars UvA-bacheloropleiding en die nog nooit eerder aan de UvA hebben gestudeerd.
Twijfel hoort erbij
Twijfel je of ben je onzeker over je studiekeuze? Maak je geen zorgen. Twijfel is normaal bij het studiekeuzeproces. Wees ook niet te bang voor 'de verkeerde keuze'. Je kunt, na je keuze voor een studie, binnen die studie vaak nog diverse kanten op (zoals met een minor/keuzevakken, afstudeerrichting en vaak verschillende masters die je na de bachelor kunt gaan doen). En ook naast en na je studie blijf je je ontwikkelen. Zie ook de informatie onder Jouw studie, jouw toekomst.
Bekijk de video's voor tips over je studiekeuze
Heb je langer de tijd nodig?
Misschien kun je een tussenjaar nemen en/of meedoen aan de studiekeuzetrajecten. De HvA biedt een keuze-3-daagse aan waarbij je begeleid wordt in je studiekeuze. Je kunt daar ook kiezen voor een studiekeuzetraject van 3 maanden.