Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Bachelor

Studiekeuzetips

Stappen en tips

Een studie kiezen begint bij jezelf. Onderzoek waar jij enthousiast van wordt, waar je goed in bent en waardoor je wordt uitgedaagd. Praat met mensen, zoals je decaan bijvoorbeeld, om informatie te verzamelen over jezelf en de mogelijkheden. Je kunt diverse tests doen, maar doe zeker ook mee aan (online) events en voorlichtingsactiviteiten. Als je je keuze opdeelt in stappen, maak je het overzichtelijk.

1. Oriënteren: begin bij jezelf

Wat zijn jouw interesses, wensen, vaardigheden en kwaliteiten? Dat breng je in deze fase in kaart.
Dit kun je doen via onderstaande tools en informatie:

2. Verkennen: doe mee aan (online) activiteiten

Orienteer je eerst breed op diverse opleidingen. Doe mee aan brede (online) activiteiten, via de opleiding van je interesse en zie bijvoorbeeld hier:

3. Verdiepen: ervaar een studie echt in de praktijk

Onderzoek in deze fase of een opleiding echt iets voor je is. Door te gaan proefstuderen bijvoorbeeld. Je maakt in de praktijk kennis met het onderwijs en of de stof je aanspreekt.
(Online) evenementen waaraan je in deze fase kunt meedoen:

4. Kiezen en testen

Uiteindelijk maak je je keuze en schrijf je je in. Als onderdeel van je inschrijving doe je ook mee aan UvA Matching.

Twijfel hoort erbij

Twijfel je of ben je onzeker over je studiekeuze? Maak je geen zorgen. Twijfel is normaal bij het studiekeuzeproces. Wees ook niet te bang voor 'de verkeerde keuze'. Je kunt, na je keuze voor een studie, binnen die studie vaak nog diverse kanten op (zoals met een minor/keuzevakken, afstudeerrichting en vaak verschillende masters die je na de bachelor kunt gaan doen). En ook naast en na je studie blijf je je ontwikkelen. Zie ook de informatie onder Jouw studie, jouw toekomst.

Heb je langer de tijd nodig?

Misschien kun je een tussenjaar nemen en/of meedoen aan de studiekeuzetrajecten.