Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
De UvA heeft negen selectieve bacheloropleidingen. Om toegelaten te kunnen worden tot deze opleidingen, neem je deel aan een selectieprocedure. Meer informatie over de specifieke selectieprocedure vind je op iedere individuele opleidingspagina.

Overzicht selectieve bacheloropleidingen

Studie

Deadline
inschrijven*

 Selectievorm

AUC

01-12 (early birds)
01-02

Eigen selectie-procedure

Biomedische wetenschappen

15-01

Numerus fixus: Selectie & plaatsing

Business Administration

15-01

Numerus fixus: Selectie & plaatsing

Communicatiewetenschap/Communication Science 15-01 Numerus fixus: Selectie & plaatsing
Geneeskunde 15-01 Numerus fixus: Selectie & plaatsing
Political Science 15-01 Numerus fixus: Selectie & plaatsing
Politicologie 15-01 Numerus fixus: Selectie & plaatsing

PPLE

01-02

Eigen selectie-procedure

Psychobiologie 15-01 Numerus fixus: Selectie & plaatsing
Psychology/Psychologie 15-01 Numerus fixus: Selectie & plaatsing
Tandheelkunde 15-01 Numerus fixus: Selectie & plaatsing

Veelgestelde vragen over selectie en plaatsing

 

 • Wanneer kan ik me inschrijven voor de opleiding?

  Tussen 1 oktober en 15 januari kunnen je via Studielink een verzoek tot inschrijving doen.  Hiervoor moet je in Studielink een account aanmaken.

  Als je een Nederlands woonadres hebt, moet je je DigiD gebruiken. Zorg ervoor dat je op tijd een werkend DigiD hebt. Controleer ruim voor de deadline of je je wachtwoord nog weet of vraag tijdig een nieuw wachtwoord aan.

  Als je geen Nederlands woonadres hebt, geen DigiD hebt en deze niet kunt aanvragen, dan kun je Studielink ook zonder DigiD gebruiken. Je hebt een digitale kopie van je paspoort of Europese identiteitskaart nodig om je Studielink-account aan te maken. Een digitale kopie van een verlopen document wordt geaccepteerd.

 • Hoe moet ik me aanmelden voor de selectie(dagen)?

  Nadat je je via Studielink hebt ingeschreven voor een numerus fixus-opleiding ontvang je automatisch een verzoek om je aan te melden voor de selectie(dagen) via je Checklist Inschrijving.

  Bij de opleidingen Geneeskunde en Tandheelkunde word je direct ingeschreven voor de selectiedag(en).

 • Wanneer vindt de selectie plaats?

  De selectiedagen verschillen per opleiding. De exacte data op de opleidingspagina onder ‘Toelating en inschrijven’.

 • Kan ik me voor meerdere numerus fixus-opleidingen aanmelden?

  Ja, je mag je voor maximaal twee numerus fixus-opleidingen een verzoek tot inschrijving doen in Studielink, maar er is een aantal uitzonderingen. Aanmeldingen voor twee van de volgende opleidingen aan verschillende instellingen is niet mogelijk: Geneeskunde, Tandheelkunde, Mondzorgkunde (hbo) en Fysiotherapie (hbo). Je kunt je dus bijvoorbeeld niet voor Geneeskunde bij de UvA en de VU aanmelden. Het is wel toegestaan om je voor Geneeskunde en Tandheelkunde bij de UvA aan te melden of voor Geneeskunde bij de UvA en Tandheelkunde bij de VU.

 • Mag ik, indien ik word toegelaten, mij voor twee numerus fixus-opleidingen tegelijk inschrijven?

  Nee, dat is niet toegestaan. Indien je voor twee opleidingen een plaats krijgt aangeboden, moet je (binnen 14 dagen) voor één van beide opleidingen kiezen.

 • Hoe kan ik me voorbereiden op de selectie(dagen)?

  De opleiding bepaalt zelf op basis waarvan de selectie plaatsvindt. Dat kan bijvoorbeeld een inhoudelijk programma in combinatie met een toets zijn, een groepsopdracht en je motivatie. Het is altijd op basis van meer dan één component. Op de opleidingssite onder ‘Toelating en inschrijving’ vind je vanaf september meer informatie over de procedure van de betreffende opleiding. Voor de meeste opleidingen dien je voor de selectieronde huiswerk te maken variërend van 10 tot 40 uur.

 • Kan ik aan mijn rangnummer zien of ik ben toegelaten?

  Je ontvangt automatisch op 15 april een e-mailbericht met het rangnummer van Studielink. Als je het e-mailbericht hebt ontvangen, dan is het rangnummer ook zichtbaar in je Studielink account. Hoe lager je rangnummer, hoe groter je kans op een plek. Hoe lager je rangnummer, hoe groter je kans op een plek. Als de opleiding bijvoorbeeld 200 plekken heeft en er worden 400 rangnummers afgegeven, zullen na 15 april de eerste 200 rangnummers een plaatsingsaanbod ontvangen. Als iemand zijn plek niet binnen 14 dagen accepteert, dan ontvangt de persoon met het volgende rangnummer een plaatsingsaanbod. Zo gaat het door tot alle 200 plekken zijn geaccepteerd. Als geplaatste kandidaten zakken voor hun eindexamen, komen er weer nieuwe plekken vrij. Als je een hoger rangnummer hebt kan het dus zijn dat je pas later, in mei tot september, nog een plaatsingsaanbod ontvangt. Hou je mailbox dus goed in de gaten.

 • Hoe kan ik checken of ik mijn plaats goed geaccepteerd heb?

  Dit kun je nakijken in Studielink. Bij de ‘Status’ van je opleiding kun je zien of je je plaats geaccepteerd hebt. Je krijgt hier géén bevestigingsmail van na de acceptatie. Ook is het zichtbaar in je Checklist Inschrijving.

 • Wanneer heb ik een selectiepoging verbruikt?

  Je hebt een selectiepoging verbruikt wanneer je verzoek tot inschrijving na de aanmelddeadline 15 januari actief is. Ook als je niet deelneemt aan de verplichte selectieprocedure heb je toch een kans verbruikt. In Studielink kun je controleren of je een verbruikte selectie poging hebt.

 • Hoe vaak mag ik deelnemen aan de selectie van een opleiding?

  Volgens de richtlijnen van het Ministerie mag je maximaal drie keer deelnemen aan de selectie van een numerus fixus opleiding. Echter, een instelling kan zelf bepalen hoe vaak je bij deze specifieke instelling aan de selectie van de betreffende opleiding mag deelnemen: één, twee of drie keer. Kijk dus op de pagina van de opleiding onder ‘Toelating en inschrijving’ wat het maximum is voor de opleiding van jouw keuze aan de UvA.

  Eventuele eerdere deelnames vanaf 2000-2001 tellen mee. Je vindt een overzicht van je eerdere deelnames in Studielink.

 • Wat is het verschil tussen selectieve opleidingen en numerus fixusopleidingen?

  De UvA heeft zeven numerus fixusopleidingen (Business Administration, Geneeskunde, Tandheelkunde, Biomedische wetenschappen, Politicologie, Psychologie en Psychobiologie). Deze opleidingen hebben een beperkt aantal plekken. Selectie voor deze opleidingen vindt plaats door middel van Selectie & plaatsing, deze procedure voldoet aan de richtlijnen van het Ministerie van OCW.
  De UvA heeft ook twee selectieve bacheloropleidingen, PPLE en Liberal Arts and Sciences (Amsterdam University College). Deze opleidingen hebben ook een beperkt aantal plaatsen, maar hanteren een eigen selectieprocedure en hebben andere deadlines.

 • Kan ik mijn plaatsingsaanbod accepteren en een jaar later starten met de opleiding?

  Nee, je plaatsingsaanbod is alleen geldig voor het jaar waarin je hebt deelgenomen aan de Selectie & plaatsing en moet binnen 14 dagen worden geaccepteerd. Na deze 14 dagen komt je plaats automatisch te vervallen. 

 • Ik heb mijn plaatsingsaanbod geaccepteerd maar ben niet geslaagd voor mijn eindexamen, wat moet ik nu doen?

  Je kunt zelf via Studielink je plaats bij de opleiding annuleren. Half augustus ontvang je van Studielink een bericht met instructies wat je moet doen als je gezakt bent en je deelname niet wilt laten meetellen voor het maximale aantal keer dat je mag deelnemen bij de betreffende opleiding.

 • Telt mijn eindexamencijfer of overgangscijfer van 5 vwo mee in de selectie?

  Opleidingen mogen schoolexamen- of overgangscijfers gebruiken in de selectieprocedure. Bij de UvA laat alleen de opleiding Tandheelkunde de overgangscijfers meewegen als één van de selectiecriteria.

 • Ik kom uit Bonaire, Sint Eustatius of Saba of Curacao, hoe kan ik deelnemen aan Selectie & Plaatsing?

  Als inwoner van Bonaire, Sint Eustatius, Saba of Curacao word je via dezelfde methodiek beoordeeld als de Nederlandse kandidaten. De wijze waarop dit praktisch wordt georganiseerd verschilt per opleiding. Kijk op de opleidingspagina onder Toelating en inschrijven voor meer informatie en schrijf je uiterlijk 15 januari in voor de opleiding via Studielink. Neem tijdig maar uiterlijk 15 januari contact op met de opleiding indien je tijdens de selectiedag(en) niet in Nederland kunt zijn.

 • Ik heb voor twee opleidingen deelgenomen aan de selectieprocedure, wanneer moet ik een keuze maken?

  Als je aan twee selectieprocedures hebt deelgenomen ontvang je op 15 april twee rangnummers. Als beide rangnummers binnen de capaciteit van de betreffende opleidingen vallen, krijg je op 15 april ook twee plaatsen aangeboden. In dat geval moet je binnen twee weken beslissen bij welke opleiding je de plaats accepteert. Accepteer je de plaats bij opleiding A, dan vervalt de plaats bij opleiding B.

  Een andere mogelijkheid is dat je voor opleiding A wel een plaats krijgt aangeboden op 15 april, maar voor opleiding B alleen een rangnummer. Als je eigenlijk liever opleiding B wilt volgen, accepteer je je plaats bij opleiding A (binnen 14 dagen) en kun je afwachten of je alsnog een plaats krijgt aangeboden voor opleiding B. Gebeurt dat en accepteer je die plaats, dan vervalt je plaats bij opleiding A automatisch.

 • Ik kan op 15 juli nog niet aan de toelatingseisen voldoen maar wel vóór 31 augustus (Geneeskunde of Tandheelkunde). Wat moet ik nu doen?

  Indien je verwacht pas na 15 juli maar wel vóór 31 augustus aan de toelatingseisen te kunnen voldoen voor de opleiding Geneeskunde of Tandheelkunde dan moet je je vóór 15 juli uitstel aanvragen. Indien je je voor 15 januari hebt aangemeld in Studielink, kun je via dit formulier uitstel aanvragen.

  Voor de overige numerus fixus opleidingen hoef je geen uitstel aan te vragen.