Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Bachelor Psychobiologie

Toelating, selectie en inschrijving

Psychobiologie

Doorloop alle onderstaande stappen om je in te schrijven voor de opleiding.

Heb je je vooropleiding in het buitenland gedaan? Dan volg je een ander inschrijfproces.

Lees meer over inschrijven met een buitenlandse vooropleiding

 

 

 • 1. Check de deadlines

  Psychobiologie heeft een vroege inschrijfdeadline.  Het is niet meer mogelijk om je voor studiejaar 2019-2020 in te schrijven. Heb je je voor 15 januari ingeschreven, dan heb je een bevestiging van je inschrijfverzoek ontvangen. Tussen 1 oktober en uiterlijk 15 januari 2020 kun je een verzoek tot inschrijving indienen via Studielink om deel te kunnen nemen aan de selectie voor studiejaar 2020-2021

 • 2. Check de toelatingseisen

  Numerus fixus

  Om de kwaliteit van de opleiding te garanderen heeft de UvA voor de bachelor Psychobiologie een numerus fixus ingesteld met een capaciteit van 250 plaatsen. Om in aanmerking te komen voor een plaats binnen de opleiding moet je deelnemen aan de selectie.

  Vwo-diploma

  Je wordt toegelaten tot Psychobiologie met de volgende profielen:

  • Natuur en gezondheid met natuurkunde
  • Natuur en techniek met biologie

  Andere Nederlandse diploma's

  Heb je een vwo-diploma oude stijl, hbo-diploma of hbo-propedeuse? Dan moet je de volgende vakken op vwo-niveau met certificaat hebben behaald:

  • Biologie
  • Natuurkunde
  • Scheikunde
  • Wiskunde A of B
  • Engels

  Deficiënties wegwerken

  Voldoe je niet aan de toelatingseisen? Dan kun je in veel gevallen de deficiënties wegwerken door bovenstaande vakken op vwo-niveau met certificaat te behalen. 

  Kijk hier voor meer informatie over deficiënties

  Buitenlands diploma

  Heb je een buitenlandse vooropleiding?

  Kijk hier of je buitenlandse diploma overeenkomt met het vwo-niveau

  Om toegelaten te worden, moet je de volgende vakken op vwo-niveau met certificaat hebben behaald: 

  • Biologie
  • Natuurkunde
  • Scheikunde
  • Wiskunde A of B
  • Engels
  • Nederlands

  Kijk hier voor de toelatingseisen voor het Engels

  Kijk hier voor de toelatingseisen voor het Nederlands

  Aanmelden met een buitenlands diploma

  Doe voor 15 januari 2019 een verzoek tot inschrijving in Studielink. Ook als je twijfelt of je aan alle toelatingseisen voldoet. Je ontvangt dan een e-mail van de UvA waarin je gevraagd wordt om informatie aan te leveren over je vooropleiding. Op basis van deze informatie beoordelen wij of je toelaatbaar bent. Mocht je niet toelaatbaar blijken te zijn of je wilt toch een andere opleiding doen, dan kun je in Studielink je verzoek tot inschrijving intrekken.

  Met vragen over de toelating met een buitenlands diploma kun je terecht bij de Studenten services. 

  Stel hier je vraag

  Colloquium doctum

  Ben je 21 jaar of ouder en niet in het bezit van een vwo-diploma, hbo-propedeuse of hbo-bachelor? Dan is het colloquium doctum een mogelijkheid om toegelaten te worden tot de universiteit.

  Kijk hier voor meer informatie over het colloquium doctum

 • 3. Schrijf je in via Studielink

  Na je verzoek tot inschrijving ontvang je van de UvA een bevestiging van je inschrijfverzoek.

  Houd er in je studiekeuze rekening mee dat je maar twee keer mag deelnemen aan de selectie van Psychobiologie aan de UvA. Naast Psychobiologie kun je voor één andere numerus fixus opleiding een verzoek tot inschrijving doen. Bovendien mag je alleen één plaatsing accepteren, mocht je voor twee opleidingen worden toegelaten.

  Meld je aan in Studielink

 • 4. Activeer je UvAnet ID

  Nadat je je hebt ingeschreven in Studielink, ontvang je een e-mail met je UvAnetID. Activeer je UvAnetID volgens de instructies. Je hebt je UvAnetID nodig om je aan te melden bij de UvA.

 • 5. Meld je aan voor de selectieprocedure

  Na je verzoek tot inschrijving voor de opleiding in Studielink krijg je een bevestigingsmail, waarin aangegeven wordt hoe je je aanmeldt voor de selectie. Aanmelden is noodzakelijk om voor een plaats binnen de opleiding in aanmerking te komen. 

  Selectieprocedure

  De selectie bestaat uit een onderwijsdag met colleges en een toetsdag. Je bent verplicht om deel te nemen aan de toets. Voor de selectie verdiep je je in onderwerpen die representatief zijn voor de opleiding. Het studiemateriaal wordt online aangeboden, zodat je de stof thuis kunt bestuderen. In totaal moet je rekening houden met circa 20 uur voorbereiding voor de toets inclusief de contacturen tijdens de onderwijsdag. 

  Selectiecriteria

  Op de toetsdag besteden we naast de inhoudelijke vragen ook aandacht aan de reden voor jouw keuze voor Psychobiologie. We helpen je om te bedenken of je de studie aankan en of de opleiding bij je interesses past. 

  Ranking, plaatsing en acceptatie

  Het resultaat van de selectie bepaalt de hoogte van je rangnummer, dat je half april via Studielink ontvangt. Rangnummers 1 t/m 250 ontvangen direct daarna een plaatsingsaanbod. Zij hebben dan maximaal twee weken de tijd om hun plaats te accepteren of te weigeren. Je plaats vervalt automatisch na twee weken. Als je voor twee opleidingen een plaats krijgt aangeboden, moet je voor één van beide opleidingen kiezen.

  Selectiepogingen

  Je mag maximaal twee keer deelnemen aan de selectieprocedure voor Psychobiologie aan de UvA. Als je na 15 januari in Studielink staat ingeschreven voor de opleiding verbruik je automatisch één selectiepoging, ongeacht of je deelneemt aan de (gehele) procedure. Als je je vóór 15 januari uitschrijft dan verbruik je geen selectiepoging.

  Niet direct geplaatst?

  Als iemand zijn/haar plaatsingsaanbod niet binnen 14 dagen accepteert of de plaats weigert, komt deze plaats direct vrij. Deze vrijgekomen plaatsen worden ook meteen vanaf 15 april aangeboden aan de eerstvolgende rangnummers van de lijst. Ook in een later stadium  kunnen er nog plaatsen vrijkomen,. Bijvoorbeeld doordat iemand niet slaagt voor het eindexamen of zich om een andere reden uitschrijft voor de opleiding. Als jij het eerstvolgende rangnummer hebt, dan ontvang je een bericht via Studielink. Vanaf dat moment heb je 14 dagen de tijd om je plaats te accepteren of te weigeren.

  Uitschrijving

  Ben je in eerste instantie niet geplaatst voor de opleiding? En weet je zeker dat je niet (meer) met de opleiding wilt starten? Dan raden we je aan om je uit te schrijven in Studielink. Je wordt dan niet meer benaderd met een eventueel plaatsingsaanbod.

  Meer informatie

  De meeste voorkomende vragen en antwoorden over de selectieprocedure voor numerus fixus opleidingen aan de UvA vind je in onderstaande FAQ. 

  FAQ Selectie fixusopleidingen

  Staat je vraag er niet bij, neem contact op met de opleiding:

  selectie-PB@uva.nl

 • 6. Neem deel aan de onderwijsdag

  Eind januari ontvang je een uitnodiging voor de selectie van de opleiding. Ter voorbereiding op de toets volg je colleges, waarin de stof door docenten wordt uitgelegd. Vanaf begin februari staat het studiemateriaal voor de onderwijsdag online. Je kunt tijdens de colleges vragen stellen als je iets niet begrijpt. 

  Er zijn twee middagen waarop je het onderwijs kunt volgen. Je kunt bij het aanmelden voor de selectie kiezen voor het moment dat jou het beste uitkomt:

  • Onderwijsdag A – donderdag 20 februari 2020 van 13:00 - 18:00 uur
  • Onderwijsdag B – maandag 24 februari 2020 van 13:00 - 18:00 uur

  Let op! Onderwijsdag A is in de voorjaarsvakantie.

 • 7. Maak de toets

  Toetsdag – zaterdag 7 maart 2020 van 14:00 - 17:30 uur

  De toets lijkt op een tentamen zoals je dat aan het begin van het eerste jaar zou kunnen krijgen. Met deze toets beoordelen we of je het studiemateriaal goed begrepen hebt. Let op, het maken van de toets is verplicht om te kunnen worden toegelaten tot de opleiding.

  Uiterlijk 30 maart ontvang je via de opleiding de uitslag van de toets. Die uitslag wordt ook doorgegeven aan Studielink voor het bepalen van de rangnummers.

  Extra voorzieningen nodig? 

  Heb je een functiebeperking (bijv. dyslexie) of een chronische ziekte waardoor je extra voorzieningen nodig hebt, neem dan contact op met de studieadviseur van de opleiding.

 • 8. Accepteer je plaats

  15 april ontvang je een rangnummer via Studielink en aansluitend eventueel een apart bericht met een plaatsingsaanbod. Je hebt maximaal twee weken de tijd om je plaats te accepteren of te weigeren.  Na 14 dagen vervalt je plaatsingsaanbod automatisch.

 • 9. Zorg dat alle benodigde documenten zijn aangeleverd

  Op 15 juli dien je te voldoen aan de vooropleidingseisen en moeten alle benodigde certificaten ontvangen zijn bij de Centrale Studentenadministratie. Vwo-diploma’s worden doorgaans via DUO ontvangen. Andere vooropleidingcertificaten dien je zelf aan te leveren. Je kunt met je UvAnetID inloggen op www.sis.uva.nl en bij de tegel 'checklist inschrijving' checken of de UvA je toelaatbaarheid heeft vastgesteld.                                                                      

  Mochten er nog documenten ontbreken dan kun je deze uploaden via www.uva.nl/upload. Als je verwacht pas na 15 juli maar wel vóór 31 augustus aan de toelatingseisen te kunnen voldoen, dan moet je vóór 15 juli uitstel aanvragen via dit formulier.

 • 11. Vraag je collegekaart aan

  Een collegekaart is een persoonlijke kaart die je onder andere gebruikt als identificatie tijdens tentamens en bij het lenen van boeken. Je krijgt na je voorwaardelijke toelating meer informatie over het aanvragen van een collegekaart.