Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
In de lerarenopleiding leer je hoe je het schoolvak biologie betekenisvol kunt onderwijzen. Je leert hoe je leerlingen biologische kennis en vaardigheden aanleert, hoe je ethische dilemma’s aansnijdt en hoe je de persoonlijke ontwikkeling van leerlingen betrekt in je lessen. Zo kom je tot veel vragen die in biologielessen aan bod kunnen komen, bijvoorbeeld over gezondheid en hoe die wordt beïnvloed door voeding, verzorging en gedrag.

Minor Educatie

De minor Educatie volg je tijdens je bachelor. In deze minor ontwikkel je didactische vaardigheden en maak je kennis met de praktijk en de theorie van het beroep van leraar. Bij je bachelordiploma ontvang je een beperkte tweedegraads lesbevoegdheid, waarmee je mag lesgeven in de onderbouw van havo/vwo en het gehele vmbo.

Educatieve Module

De Educatieve Module volg je na je bachelor en rond je af in een half jaar. In deze Module ontwikkel je didactische vaardigheden en maak je kennis met de praktijk en de theorie van het beroep van leraar. Na het afronden ervan ontvang je een beperkte tweedegraads lesbevoegdheid, waarmee je mag lesgeven in de onderbouw van havo/vwo en het gehele vmbo.

Master Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs

Na je vakinhoudelijke master kun je kiezen voor een tweede master van een jaar (anderhalf tot twee jaar in deeltijd). In deze opleiding ontwikkel je didactische vaardigheden en leer je hoe je je schoolvak effectief en betekenisvol kunt onderwijzen. Je leert hoe je je vakkennis kunt overdragen en leerlingen motiveert en inspireert. Na het afronden ontvang je een eerstegraads lesbevoegdheid en mag je lesgeven in alle klassen van het voortgezet onderwijs, het mbo én het volwassenenonderwijs.

Je kunt de master Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs volgen als je een master hebt afgerond en tijdens je bachelor en master minstens 120 EC aan voor het schoolvak relevante vakinhoud hebt behaald.

Major Teaching

In de major Teaching volg je in het tweede jaar van een tweejarige masteropleiding van de FNWI de vakken van de major aan de Interfacultaire Lerarenopleidingen. Na het afronden ontvang je een eerstegraads lesbevoegdheid en mag je lesgeven in alle klassen van het voortgezet onderwijs, het mbo én het volwassenenonderwijs.

Omscholingstrajecten

Er zijn speciale trajecten voor mensen die zich willen laten omscholen tot eerstegraads docent. Voorwaarde is wel dat je in het bezit bent van een masterdiploma én tijdens je bachelor en master minstens 120 EC aan voor het schoolvak relevante vakinhoud hebt behaald. Na het afronden mag je lesgeven in alle klassen van het voortgezet onderwijs, het mbo én het volwassenenonderwijs.

Zij-instroom in het beroep

Met ‘zij-instroomtrajecten’ kun je je laten omscholen tot leraar. Je zoekt zelf een baan als leraar op een school die je als zij-instromer aanneemt. Tijdens je aanstelling volg je in maximaal twee jaar de opleiding om een eerstegraads lesbevoegdheid te halen.