In een tijd waarin snelheid en gemak de boventoon voeren als het gaat om voedsel, zoekt Foodistorie de eetverhalen op die ons laten vertragen en stilstaan bij wat er op ons bord ligt. Van Ree verzorgt kookworkshops en cateringklussen voor jong en oud waarbij ze de nadruk legt op het vertellen van verhalen, het zelf bereiden van eten en het gezamenlijk opeten ervan. ‘Met Foodistorie hoop ik mensen opnieuw kennis te laten maken met hoe leuk en lekker het kan zijn om zelf of samen te koken’, aldus Van Ree.
Uit haar geesteswetenschappelijke achtergrond heeft Van Ree lessen getrokken die ze meeneemt in haar onderneming. ‘Ik denk dat er een hele mooie link bestaat tussen geesteswetenschappen en ondernemerschap. Geesteswetenschappelijke studies leiden niet op tot een bepaald beroep, maar onderzoeken wat ons als mensen met elkaar verbindt. Dat neem ik als ondernemer mee.’
Van Ree kwam via de stichting TechMeUp, haar oude werkgever, in aanraking met het Humanities Venture Lab. ‘Het Humanities Venture Lab is van begin af aan betrokken geweest bij TechMeUp. Toen ik stopte bij TechMeUp, kreeg ik de kans om bij het Humanities Venture Lab mijn eigen onderneming op te zetten.’
Het Humanities Venture Lab heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van Foodistorie. ‘Het was een heel fijne kweekvijver. Door de coaching van Marine, de businesscoach, was ik altijd gemotiveerd om een stap verder te zetten en mijn comfortzone op te rekken. In maart 2025 verzorgde ik mijn eerste kookworkshop bij een van de ontwikkelingsprogramma’s van het Humanities Venture Lab. Daardoor kon ik op een laagdrempelige manier een grote eerste stap zetten.’
De ondersteuning van het Humanities Venture Lab stemt haar enthousiast. ‘Als je net begint met ondernemen, zou ik een samenwerking zeker aanraden. Maar ook als je gelijkgestemden zoekt, of een idee hebt voor een onderneming en daar gevolg aan wilt geven, ben je daar aan het juiste adres.’