Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Vanaf 2024 start bij de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen de research priority area 'AI & Politics' dat hier onderzoek naar gaat doen voor de periode van vijf jaar, met een jaarlijks budget van 250.000 euro (totaal 1.250.000 euro).

RPA Artifical Intelligence & Politics

Terwijl kunstmatige intelligentie (AI) steeds meer onderdeel wordt van ons dagelijks leven, verandert het de centrale aspecten van de politiek en de samenleving zoals we die kennen. AI heeft invloed op politieke besluitvorming en op hoe en aan wie publieke diensten worden verleend. Het transformeert ook politieke kwesties in technische problemen die met private middelen worden opgelost. Democratische instellingen worden hierdoor verweven met private belangen. Dankzij de snelle groei van geautomatiseerde gegevensverzameling is AI een krachtig instrument in handen van de machtigen - een instrument om politieke orde te handhaven en controle te behouden, en tegelijkertijd opent AI ook nieuwe mogelijkheden voor verzet.

De RPA Artificial Intelligence & Politics combineert onderzoek van de FMG over de wisselwerking tussen AI en politiek in de brede zin, en de maatschappelijke gevolgen daarvan. De leidende vraag voor deze onderzoekslijn is: Hoe verandert AI de hedendaagse politiek, in brede zin, en hoe wordt de ontwikkeling en toepassing van AI zelf beïnvloed door politieke dynamiek?

Meer informatie?

Ga naar de Engelstalige pagina (knop rechtsboven) om de volledige informatie over het zwaartepunt te vinden.