Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Onderzoek

Faculteit Maatschappij en Gedrag

De faculteit Maatschappij en Gedrag doet onderzoek naar maatschappelijke en mensgerichte vraagstukken op het gebied van psychologie, pedagogische en onderwijswetenschappen, communicatiewetenschap en sociale wetenschappen. Vanuit wetenschappelijke nieuwsgierigheid gedreven, met oog voor actualiteit.

Verkiezingen en Democratie

Nederland gaat op 22 november naar de stembus. Welke thema's staan hoog op de agenda? Welke rol speelt populisme? In hoeverre maakt het kiezers uit of een politicus man of vrouw is? Op deze en andere vragen rondom de verkiezingen geven onze experts antwoord.

Hoe wordt onderzoek gedaan? Wetenschappers vertellen

De wereld worstelt met tal van vraagstukken

Wie het nieuws leest of kijkt, ziet dat de wereld worstelt met tal van vraagstukken die van invloed zijn op ons leven. Om die actuele thema’s te begrijpen en om oplossingen aan te dragen, is hoogwaardige kennis nodig. Soms uit een bepaalde discipline, soms ook juist uit een combinatie daarvan. Met talloze invalshoeken en een breed wetenschappelijk perspectief kunnen we nieuwe inzichten krijgen in de maatschappelijk onderwerpen die een grote impact hebben op ons allemaal. Zoals de impact van media en communicatie op individuen en samenleving, zorgvraagstukken, verstedelijking wereldwijd, de menselijke ontwikkeling, de rol van politieke instituties, begrip van de menselijke geest, groeiende ongelijkheid, diversiteitsvraagstukken en veranderende maatschappelijke verhoudingen​.

Een multidisciplinaire benadering

De Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen, kortweg FMG, is een grote, multidisciplinaire kennisinstelling met vier academische domeinen: psychologie, pedagogische en onderwijswetenschappen, communicatiewetenschap en sociale wetenschappen. Vooraanstaande wetenschappers en teams werken niet alleen binnen deze domeinen, maar ook over de grenzen van de domeinen heen om zo tot vernieuwende inzichten te komen.

De waarde van FMG zit in het idee dat we nieuwe en onverwachte samenwerkingen moeten blijven zoeken om grote maatschappelijke problemen op te lossen. We willen samenwerken, zowel binnen als tussen vakgebieden, om deze problemen beter te begrijpen en grenzen te doorbreken.

Dat is soms een complexe, maar altijd een mooie uitdaging. Want het maakt ons wijzer. En daarmee de wereld beter.