Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Het prachtig opgeknapte Marineterrein in Amsterdam is een broedplaats van start-ups en innovatieve bedrijven, maar de echte verbinding met de buurt ontbrak. Studenten van het vak Placemaking van de Universiteit van Amsterdam keken samen met de Gemeente Amsterdam, de gebiedsregisseur, ondernemers op het terrein én buurtbewoners naar manieren om het Marineterrein onderdeel te maken van de buurtidentiteit.

Het eindproduct is een wandelroute: De Groen Route, die als “groene” draad verschillende initiatieven op het terrein verbindt, de belangrijkste gebruiksfunctie benadrukt en bewustzijn creëert over stedelijk groen.  

Groen maakt de ruimte aantrekkelijker 

De waarde van het Marineterrein voor de buurt werd pas echt duidelijk na de dataverzameling. De studenten concludeerden uit de literatuur dat groen een ruimte aanzienlijk aantrekkelijker maakt en dat de aanwezigheid van groengebieden de fysieke activiteit en mentale gezondheid van omwonenden bevordert. 

Behoefte aan groen en verbinding 

Dit bleek op één lijn te liggen met opvattingen van buurtbewoners, die de studenten interviewden tijdens hun bezoek aan het Marineterrein. ‘Het enige stukje rust’ en ‘een oase van rust in de drukte van de grote stad’ noemden buurtbewoners het terrein. Zij bleken vooral behoeften te hebben aan een groene omgeving én aan meer verbindende activiteiten het terrein. 

Route langs duurzame innovaties en groen-initiatieven 

Op basis van alle verzamelde kennis maakten de studenten samen met alle betrokkenen een plan voor de uitwerking van De Groen Route: een route langs alle duurzame innovaties en groen-initiatieven op het Marineterrein om deze bekender en meer herkenbaar te maken voor gebruikers van het terrein. De borden langs de route vertellen bezoekers over de duurzame en groene projecten die plaatsvinden op het terrein, met als doel de buurtbewoners nog bewuster te maken van het belang en de ontwikkeling van stedelijk groen. De route draagt daarmee direct bij aan de wens om het Marineterrein onderdeel te maken van de buurtidentiteit.

‘Wat we met dit project, en met al onze Placemaking-projecten merken, is dat onze opdrachtgevers heel blij zijn met ons werk’, vertelt docent Rosanne van Wieringen. ‘Wij kunnen in relatief korte tijd met onze kennis een dergelijk onderzoek uitvoeren én een praktische oplossing aandragen voor een lokaal vraagstuk. Daar hebben opdrachtgevers zelf meestal niet de tijd en de middelen voor.’ 

Ook met ons samenwerken?

In samenwerking met onze wetenschappers, studenten en docenten op zoek naar praktische oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen? Samen met onze onderzoekers wetenschappelijk onderzoek opzetten? Of gewoon meer weten over de mogelijkheden?