Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Texel wil, net als de rest van Nederland, aardgasvrij worden. Maar om dit doel te halen is de deelname van bewoners in deze transitie heel belangrijk. Honderd tweedejaarsstudenten van de opleiding Sociale Geografie en Planologie van de Universiteit van Amsterdam (UvA) hielpen hierbij.  

Het gaat om een leeronderzoek dat de opleiding jaarlijks organiseert om studenten bekend te maken met het uitvoeren van onderzoek. De studenten deden een week lang onderzoek in de regio. Zij bestudeerden de omgeving en namen vragenlijsten af en interviewden onder andere inwoners van Texel, ondernemers en beleidsmakers. 

Hoe verschilt het draagvlak? 

Tijdens het onderzoek stonden vragen centraal als: welke bijdrage kunnen en willen inwoners leveren aan de warmtetransitie? Hoe zien zij de verantwoordelijkheden van anderen richting een aardgasvrij Texel? Hoe verschilt het draagvlak en de mogelijkheden voor de warmtetransitie tussen verschillende plekken en hoe komt dit? 

Meer zicht op de vereisten van een succesvolle warmtetransitie 

Aan het eind van het onderzoek presenteerden de studenten de uitkomsten van hun onderzoek aan de wethouder en enkele andere bestuurders van de Gemeente Texel, plus van De Kop Werkt, een regionaal stimuleringsprogramma van de vier kopgemeenten Texel, Den Helder, Hollands Kroon en Schagen en de provincie Noord-Holland. De gemeente kreeg daardoor meer zicht op de vereisten van een succesvolle warmtetransitie.  

Ook met ons samenwerken?

In samenwerking met onze wetenschappers, studenten en docenten op zoek naar praktische oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen? Samen met onze onderzoekers wetenschappelijk onderzoek opzetten? Of gewoon meer weten over de mogelijkheden?