Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
De Amsterdam Law Clinics zijn koploper op het gebied van ‘clinical legal education’ in Nederland. In deze onderwijsvorm werken geselecteerde masterstudenten in opdracht van cliënten aan zaken van algemeen belang. Draagt de organisatie waar je voor werkt bij aan het maatschappelijk belang? Wij bespreken graag hoe onze studenten kunnen helpen bij het oplossen van juridische vraagstukken.

Op zoek naar juridische ondersteuning?

Particulieren of organisaties die werken aan zaken of projecten met een maatschappelijk belang en op zoek zijn naar extra expertise voor het oplossen van een juridisch vraagstuk kunnen contact met ons opnemen. Een toegewijd team van een van onze clinics zou bijvoorbeeld kunnen helpen bij het opzetten van een strategische procesvoering of ondersteuning kunnen bieden door juridisch onderzoek te doen.

Onze thematische clinics zijn:

Let op: de clinics hierboven linken door naar de studentenwebsite. Hier staan een aantal voorbeelden van projecten en publicaties. 

De clinics houden zich niet bezig met individuele zaken, maar werken aan zaken met een breder maatschappelijk belang. In de meeste clinic-zaken en -projecten wordt gebruikgemaakt van een interdisciplinaire aanpak. Om synergie te bewerkstelligen tussen de rechtswinkels en de Amsterdam Law Clinics, nemen studenten die in een rechtswinkel werken ook deel aan het Amsterdam Law Clinics-onderwijs. De Amsterdam Law Clinics zijn onderdeel van het ervaringsonderwijs van de Amsterdam Law Practice.

Vanzelfsprekend staan studenten er niet alleen voor. Ze worden intensief begeleid door professionals. Dat kunnen (assistent-)hoogleraren of docenten zijn, maar ook  postdoctorale onderzoekers of practitioners met bijzondere kennis van een bepaald rechtsgebied. Onze begeleiders hebben ervaring in de rechtspraktijk, waardoor zij de behoeften van cliënten nog beter begrijpen.

Hoe zien de teams eruit?

De studenten die deelnemen aan onze clinics zijn masterstudenten met verschillende juridische achtergronden. Zowel studenten van de Nederlandstalige als de Engelstalige masterprogramma’s kunnen meedoen. 

De deelnemers worden geselecteerd op basis van:

  • hun motivatie;
  • eerdere academische prestaties;
  • getoonde affiniteit met het project;
  • de mogelijkheid om de juridische expertise te matchen met de projecten waar de clinics in dat semester aan zullen werken.

Welke onderwerpen worden er behandeld?

We nemen veel verschillende zaken aan. Het belangrijkste is dat het verzoek het algemeen belang dient. Onderwerpen kunnen variëren van mensenrechten, tot internationaal strafrecht/humanitair recht, tot milieurecht en dierenwelzijn. En van anti-tabakscampagnes, tot de woningmarkt, maatschappelijk verantwoord ondernemen en het recht op een eerlijk proces. Zaken kunnen betrekking hebben op juridische procedures, maar kunnen ook juridisch onderzoek inhouden met als doel het versterken van een lobbystrategie of het verkennen van juridische mogelijkheden en beleid.

Wordt er pro bono gewerkt?

De Amsterdam Law Clinics werken op pro bono-basis voor een breed scala aan cliënten. Van het bijstaan van advocaten of organisaties met complexe juridische vragen die specifieke kennis van meerdere rechtsgebieden vereisen, tot cliënten die niet over de middelen beschikken om reguliere rechtsbijstand te financieren. Wij zijn echter geen rechtshulpbureau dat individuele cliënten bijstaat. Neem in dat geval contact op met onze rechtswinkels

Hoe worden de Amsterdam Law Clinics gefinancierd?
Samenwerkingsverbanden

De Amsterdam Law Clinics werkt met verschillende organisaties samen. In deze video vertellen Amsterdam Law Clinics-directeur, een clinic-student en een juridisch adviseur van cliënt Global Rights Compliance over de meerwaarde van de clinics.

Hoe wordt er gewerkt?

De meeste projecten worden per semester uitgevoerd. Ruwweg van begin september tot eind januari en van begin februari tot eind juni. We streven ernaar om in mei en november voor het begin van elk semester een definitieve projectselectie te maken en de studenten te selecteren, maar we accepteren verzoeken ook op andere momenten in het jaar.

Er is geen specifiek format waarin de aanvraag moet worden ingediend. We praten graag eerst met onze cliënten over de behoeften en mogelijkheden en stemmen af wat de clinics kunnen bieden. Vervolgens leggen we de voorwaarden van onze samenwerking vast in een Terms of Reference.

Al onze projecten worden behandeld op basis van strikte vertrouwelijkheid, tenzij anders overeengekomen. Studenten wordt gevraagd om voor aanvang van het semester een geheimhoudingsverklaring te ondertekenen. Eventuele vervolgstappen die voortvloeien uit ons onderzoek en clinic-werk, zoals publicaties of het organiseren van een symposium, worden pas in behandeling genomen na goedkeuring door beide partijen en worden meestal gezamenlijk uitgevoerd.

Copyright: FdR
Kritisch en out of the box leren denken, maakt de Amsterdam Law Clinics onmisbaar tijdens je master. De spraakmakende zaken waar je aan werkt, dienen een maatschappelijk en breder belang, je werkt dus niet slechts voor één individu. Masterstudent Dilan, Business and Human Rights Clinic

Vragen of aanmelden?

Dien een verzoek in of neem contact op door een e-mail te sturen naar amsterdamlawclinics@uva.nl. We bespreken graag de mogelijkheden.

De directeur van de Amsterdam Law Clinics is Elena Deliran.

S. (Elena) Deliran LLM

Directeur Amsterdam Law Clinics